Aquarium filters zijn een belangrijk onderdeel voor een gezond aquarium. Ze helpen bij het schoon houden van je aquarium en zorgen voor een gezonde bacterie balans in het aquarium waardoor de waterwaardes stabiel blijven. Er zijn verschillende soorten aquariumfilter pompen op de markt, elk met zijn eigen unieke voordelen en nadelen. We vertellen je graag alles over de verschillende typen aquariumfilters zodat je een goede keuze kunt maken voor een filter dat het beste bij jouw aquarium past.
Ga direct naar:
Waar zorgt een aquarium filter voor?
Een filter zorgt voor drie verschillende dingen, namelijk:
- het filteren van het water. Het filteren van het water spreekt voor zich. Het filter vangt bijvoorbeeld overgebleven voerresten of plantenresten op zodat het niet in de waterkolom blijft hangen. Hierdoor blijft je water helder.
- Schadelijke stoffen omzetten. Vissen en andere aquariumbewoners stoten afvalstoffen uit. Zonder een goed werkend filter kan deze ammonia niet omgezet worden naar onschadelijke stoffen. Dit is giftig voor de bewoners.
- Zorgen voor stroming. De filteruitlaat zorgt voor stroming. Deze stroming zorgt voor een betere verspreiding van zuurstof in het water wat nuttig is voor je vissen en zorgt voor een juiste verspreiding van de warmte die van je verwarming af komt. Ook zorgt voldoende stroming ervoor dat voedingsstoffen voor je planten door het hele aquarium verspreid worden.
De drie meest gebruikte soorten van filteren zijn biologische filters, chemische filters en mechanische filters. Biologische filters werken door nuttige bacteriën te gebruiken om afvalstoffen om te zetten in stoffen die minder schadelijk zijn voor het aquariumleven. Chemische filters gebruiken actieve koolstof om afvalstoffen uit het water te verwijderen, terwijl mechanische filters het water filteren door middel van meestal alleen een spons, dit biedt minder oppervlak voor nuttige bacteriën.
Biologische filters zijn een populaire keuze voor veel aquariumeigenaren omdat ze een natuurlijk en efficiënt proces zijn voor het verwijderen van afvalstoffen uit het water. Echter, ze zijn ook traag en kunnen enige tijd nodig hebben om op gang te komen. Chemische filters kunnen snel en efficiënt zijn, maar ze moeten regelmatig vervangen worden en kunnen ook voedingsstoffen en medicatie uit het water filteren. Mechanische filters zijn meestal de snelste en meest effectieve soort, maar ze moeten regelmatig worden schoongemaakt en kunnen vaak niet alle afvalstoffen uit het water verwijderen.
Er zijn ook combinatie-aquariumfilters op de markt die twee of meer van deze technieken gebruiken om het water te filteren. Dit soort filters biedt meestal de voordelen van verschillende soorten filters, maar ze kunnen ook complexer en duurder zijn.
Voor- en nadelen van de verschillende filters
Zoals eerder benoemd hebben de verschillende filters hun eigen voor- en nadelen. Deze zullen we per type verder toelichten.
Binnenfilters/interne filters
Het voordeel van binnenfilters is dat ze goedkoper in aanschaf zijn en dat er geen lekkage kan ontstaan. Het nadeel is dat het filter kostbare ruimte in je aquarium inneemt en meestal zichtbaar is, dit vinden veel aquascapers niet mooi. Ook moet dit type filter vaker schoongemaakt worden. Voor kleinere aquariums (tot 60 liter) wordt er meestal gebruik gemaakt van een intern filter en deze volstaan ook prima.
Buitenfilters
Doordat het buitenfilter buiten het aquarium geplaatst wordt (meestal in het cabinet) houd je meer ruimte in het aquarium over. Bij het schoonmaken hoef je dus ook niet in het aquarium te gaan. Ook hebben dit type filters vaak veel meer ruimte voor filtermateriaal.
Wel zijn buitenfilters een stuk duurder in aanschaf. Ook zijn ze ingewikkelder dan een binnenfilter. Wanneer je het niet goed aansluit heb je kans op lekkage. Buitenfilters worden vaak gebruikt bij grotere aquaria en in de aquascaping hobby.
Hang on filters
Hang on filters zorgen voor ruimte besparing omdat ze niet in het aquarium zitten maar aan het aquarium hangen. Het enige wat je in het aquarium zelf hebt zitten is de filterinlaat waardoor het filter water opzuigt. Dit type filter kan je vullen met zelfgekozen filtermedia en ze zijn over het algemeen vrij stil. De outlet van het filter zit boven water, dit zorgt voor een goede circulatie en zuurstof toevoeging aan het water.
Het nadeel van hang on the back filters is dat wanneer de stroom uitvalt, de filters niet weer direct opstarten. Dit moet handmatig gedaan worden. Wanneer dit te lang duurt kan dit de bacterie kolonie verstoren.
Sponsfilters
Sponsfilters zijn vooral geschikt voor aquarium bewoners die van weinig stroming houden of weinig het water belasten, zoals betta vissen of garnalen. Een sponsfilter zorgt namelijk voor weinig stroming. Een sponsfilter wordt aangedreven door een luchtpomp, Het voordeel hiervan is dat er meerdere filters op een luchtpomp kunnen worden aangedreven. Een ander voordeel van sponsfilters is dat er geen jonge vissen of garnalen opgezogen kunnen worden.
Het nadeel van een sponsfilter is dat ze beperkte filter capaciteit bieden en dat zo’n luchtpomp vaak veel geluid maakt.
Het schoonmaken van je filter
Hoevaak en hoe je het aquarium filter moet schoonmaken is afhankelijk van het type filter dat je gekozen hebt en de belasting van je aquarium. Wanneer je veel vissen in je aquarium houdt, word je filter eerder vies dan wanneer je weinig bewoners houdt. Over het algemeen moet een binnenfilter vaker schoongemaakt worden dan een buitenfilter.
Binnenfilter schoonmaken
Bij een binnenfilter merk je het meestal vanzelf. Wanneer de stroming een stuk minder wordt betekent het dat je filter wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Gebruik hierbij nooit water uit de kraan om je filter te reinigen. Dit kan de bacteriekolonie die is opgebouwd erg verstoren of zelfs doden. Maak daarom het filter schoon in een emmer met aquarium water. Hierin kan je de spons gemakkelijk een aantal keer uitknijpen.
Binnenfilters maken vaak gebruik van filter cartridges waarvan wordt aanbevolen dat je deze maandelijks vervangt. Daardoor zou je iedere maand dure cartridges moeten aanschaffen. Wij vinden dat dit zeker niet nodig is en dat dit alleen maar de balans in je aquarium verstoort. Vervang daarom alleen de cartridges als het filter echt niet goed meer werkt.
Buitenfilters schoonmaken
Buitenfilters bevatten een stuk meer ruimte om te filteren, daardoor hoeven deze minder vaak worden schoongemaakt. Wanneer je een filter met voldoende capaciteit gebruikt zal je waarschijnlijk niet vaker dan 4 keer per jaar je externe filter schoon te hoeven maken. Let erop dat je voor het schoonmaken het filter goed uitschakelt. Daarmee voorkom je dat je straks staat te dweilen 😉
Hoeveel filterpomp capaciteit heb je nodig?
Bij het kiezen van een aquarium filter is het belangrijk om mee te nemen hoeveel liter je aquarium heeft, hoeveel leven erin zit en hoe vaak je het filter schoon wil maken. Een klein aquarium met alleen garnalen kan volstaan met een eenvoudig sponsfilter. Heb je echter een groot aquarium met bijvoorbeeld goudvissen dan heb je een stuk meer filter capaciteit nodig.
De richtlijn die wij altijd aanhouden is dat je minimaal 8-10 keer de capaciteit van het aantal liters van je aquarium hebt. Wanneer je dus een aquarium van 50 liter hebt, is een filter met een pompcapaciteit van 400 liter per uur geen overbodige luxe. Je kunt beter voor iets meer capaciteit gaan, dan net te weinig. De uitstroom is in de meeste gevallen ook gemakkelijk te regelen.