Een garnalen aquarium wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Het kan een prachtige toevoeging zijn aan je huis of kantoor, en biedt veel kijkplezier. De kleine diertjes zullen de hele dag actief zijn opzoek naar eten. Aquarium garnalen zijn verkrijgbaar is veel verschillende opvallende kleuren. Het aquarium hoeft niet al te groot te zijn en is dus een uitstekende keuze voor mensen met minder ruimte.

Waarom een garnalen aquarium?

Buiten dat het een super leuk gezicht is om de kleine garnaaltjes de hele dag actief op zoek te zien gaan naar voedsel, bieden ze nog meer voordelen voor het aquarium. Garnalen zijn namelijk uitstekende opruimers. Overgebleven voedsel of plantenresten zullen ze zo voor je opruimen. Zelfs overleden soortgenoten zullen ze opruimen. Ook verschillende algen staan op het menu van je garnalen. Ze helpen je dus een handje met het onderhoud van je aquarium.

Een ander voordeel is dat, vooral de Neocaridina soort, zicht gemakkelijk voorplant in het aquarium. Als jij zorgt voor een groepje van minimaal 10 dieren waaronder zowel vrouwtjes als mannetjes zal het niet lang duren voordat je vrouwtjes met eitjes zult zien. Deze eitjes zien ontwikkelen en uiteindelijk baby garnaaltjes spotten in het aquarium is een erg leuk onderdeel van een garnalen aquarium.

Mochten ze zo snel voortplanten dat je er teveel hebt in het aquarium? Dat is geen probleem, de kans is groot dat je ze gemakkelijk kunt verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats of bij je lokale vissenwinkel.

Zoals al benoemd hoeft een garnalen aquarium niet al te groot te zijn. Een aquarium van 10 liter is al voldoende voor een klein groepje dwerggarnalen. Let er wel op dat een aquarium met weinig waterinhoud (nano) moeilijker is om stabiel te houden. Hoe meer liter water je aquarium bevat, hoe makkelijker het is om de waterwaardes stabiel te houden. Voor een beginner is het daarom waarschijnlijk verstandiger om te starten met een nano aquarium van minimaal 25 liter.

Garnalen vervuilen heel weinig. Hierdoor blijft je aquarium langer schoon dan wanneer je bijvoorbeeld grote vervuilende vissen houdt. Dit scheelt jou weer in het onderhoud van je aquarium.

Welke soort garnaal?

De eerste stap bij het opzetten van een garnalen aquarium is het kiezen van de juiste soorten garnalen. De inrichting van het garnalen aquarium is namelijk afhankelijk van welk type garnaal je wil gaan houden.

Er zijn veel verschillende soorten garnalen beschikbaar, en sommige zijn meer geschikt voor het leven in een aquarium dan andere. Enkele populaire soorten garnalen voor het aquarium zijn de rode kersengarnaal, de crystal red garnaal en de amano garnaal. Het is belangrijk om te kiezen voor garnalen die zich goed aanpassen aan het leven in een aquarium.

We kunnen de garnalen verdelen in twee verschillende soorten, namelijk Caridina en Neocaridina. Deze verschillende soorten kunnen niet met elkaar kruisen en hebben andere behoeften waar je aan wil voldoen.

Neocaridina garnalen

Hierin zijn de Neocaridina garnalen de gemakkelijkste soort om te houden. Hieronder vallen veel verschillende kleuren, de meest populaire zijn de rode vuurgarnalen, de gele citroengarnalen en de blauwe blue velvet garnalen.

De ideale waterwaarden voor Neocaridina garnalen zijn: pH tussen de 6,5 en 7,5. GH tussen de 2 en 8. KH tussen de 4 en 8. Het handige is dat het meeste kraanwater in Nederland binnen deze waardes valt. Je kunt in veel gevallen Neocaridina garnalen dus gewoon op kraanwater houden. Test wel eerst altijd je waterwaardes om dit zeker te weten!

citroen garnalen in aquarium
Neocaridina citroen garnalen

Caridina garnalen

Deze soort is moeilijker te houden omdat ze meer eisen stellen aan de waterwaardes. Het water waar ze in de natuur oorspronkelijk in leven bestaat grotendeels uit regenwater. Daarin is de pH van het water erg laag, vandaar dat er vaak gekozen wordt voor een pH verlagende bodem, zoals aquasoil. Zorg voor een pH van tussen de 5,5 en 6,5 en een Kh van rond de 0. Om grote schommelingen in deze waardes te voorkomen maken veel mensen gebruik van osomose water. Dit is puur water waar mineralen worden toegevoegd om de perfecte waardes te krijgen.

caridina garnalen aquarium
Caridina Crystal Red garnaal

De inrichting van het garnalen aquarium

Als je de keuze voor een soort garnalen hebt gemaakt, is het tijd om het aquarium op te zetten. Een garnalen aquarium hoeft niet groot te zijn, garnalen kunnen goed leven in kleinere aquariums, zolang er maar genoeg ruimte en schuilplaatsen zijn. Wat heb je allemaal nodig voor de inrichting van een garnalen aquarium?

Bodembedekking

Voor Neocaridina garnalen heb je veel vrijheid in de keuze voor een bodem. Zowel zand als grind is hierbij een prima optie. Op een donkere ondergrond komen de kleuren van de garnalen mooi naar voren, maar dit is persoonlijke voorkeur. Uiteraard is een aquasoil ook een goede keuze.

Wanneer je Caridina garnalen houdt moet je in bijna alle gevallen kiezen voor een Ph verlagende bodem. Kies in dit geval voor een goede Aquasoil, of een speciale shrimp soil.

Kies het juiste filter

Het is belangrijk om een filter te gebruiken dat veilig is voor garnalen. Niet ieder filter is geschikt voor garnaaltjes. Bij normale filters kan het namelijk zo zijn dat kleine garnaaltjes worden opgezogen door het filter. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Filters die ideaal zijn voor een garnalen aquarium zijn sponsfilters, deze bevatten geen bewegende delen waar garnalen in opgezogen kunnen worden. De sponzen bieden ook oppervlakte waarop de garnalen kunnen grazen.

Wanneer je een buitenfilter gebruikt is een goedkope optie om de filter inlaat te bedekken met een oude panty. Op de manier zullen je garnalen veilig zijn. Wil je een mooie oplossing? Dan zijn er ook speciale filter guards beschikbaar die de inlaat van je filter beschermen.

Planten

Garnalen zijn dol op beplanting in het aquarium. Kies voor fijne beplanting zoals mossen, hierin zoeken ze hun voedsel. Ook bieden de planten zelf voedsel in de vorm van afstervende bladeren. De planten zorgen ook voor beschutting waardoor de garnalen zich veilig voelen in je aquarium.

Andere decoratie

De verdere decoratie kan bestaan uit onder anderen hout en stenen. Hout zorgt voor voedsel voor de babygarnaaltjes. De decoratie zorgt vooral voor schuilplekken voor de garnalen.

Verwarming

Een ander noodzakelijk onderdeel voor een garnalen aquarium is een verwarming. De meeste aquarium garnalen voelen zich het beste bij een temperatuur van ongeveer 23 graden. Deze temperatuur kan je niet constant behalen zonder verwarming. Zorg ook voor een thermometer waarmee je de temperatuur kunt controleren. Wanneer de temperatuur onder de 20, of boven de 28 graden komt is de kans groot dat je garnalen zullen sterven.

Onderhoud

Om grote schommelingen in het garnalen aquarium te voorkomen raad ik aan om kleine percentages van het water te verversen. Sommigen zeggen 10-20 procent per week, anderen hebben goede ervaringen met iedere 2 weken 20 procent. Het is aan jou om de juiste balans te vinden. In een keer een te grote hoeveelheid verversen kan, vooral bij Caridina garnalen, voor problemen zorgen.

Het verdere onderhoud is hetzelfde als bij andere aquaria. Hieronder vallen het snoeien van planten, de bodem reinigen met een aquarium stofzuiger, en periodiek het filter controleren en schoonmaken.

Wat eten garnalen in het aquarium?

Garnalen zijn echte opruimers, ze eten bijna alles. Wanneer je een aquarium houdt met alleen garnalen is het belangrijk dat je ze wel regelmatig voert. Hier is speciaal garnalenvoer voor. Deze zorgt ervoor dat de kleuren zich mooi ontwikkelen.

Om de dag voeren is hierbij voldoende. Hierin is het goed voor de garnalen als je afwisselt. Zo kan je bijvoorbeeld gekookte groente voeren of speciale garnalen lolly’s. Ook verschillende bladeren zoals catappa bladeren bieden een constante voeding.

Hoeveel garnalen in het aquarium?

Garnalen voelen zich pas op hun gemak wanneer ze in een groepje vanaf 10 leven. Beter is het om minimaal 20 dieren te houden. Dan zal je zien dat de garnalen zich ook veel meer laten zien in het aquarium.

Ze zullen zich wanneer de condities goed zijn vanzelf voortplanten dus starten met meer is niet nodig. Garnalen vervuilen weinig dus je hebt er niet snel te veel in je aquarium.

Welke vissen bij garnalen?

Ten eerste is het goed om te vermelden dat vissen alles zullen proberen te eten wat in hun bek past. Je ontkomt er niet aan dat er af en toe een baby garnaaltje opgegeten zal worden. Wil je dit niet dan kan je er altijd voor kiezen om alleen garnalen te houden in je aquarium. In speciale kweek aquariums worden de garnalen ook altijd alleen gehouden.

Kies je er toch voor om vissen te houden in je garnalen aquarium? Kies dan voor nano visjes. Zelf heb ik goede ervaringen met dwerg rasbora’s, dwerg corydorassen en mannetjes Endlers. Met voldoende schuilplekken zal je meer dan genoeg jonge garnalen groot zien worden.

Ik zie online wel eens voorbij komen dat guppen, molly’s en platy’s een goede keuze zijn om samen met je garnalen te houden. Hier ben ik het zelf niet mee eens. Ik heb deze soorten regelmatig zien jagen op garnaaltjes en ze zelfs op zien eten. Voor alle vissen die groter zijn dan 5 centimeter zou ik het afraden ze met garnalen te plaatsen.

Een garnalen aquarium kan een mooie aanvulling zijn in ieder ruimte. Met de juiste soorten garnalen, een goed ingericht aquarium en de juiste zorg en aandacht, kan je genieten van de kleine actieve diertjes en hun gedrag.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap