Plantenvoeding is onmisbaar voor een mooi beplant aquarium. Planten in het aquarium geven niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar hebben ook een belangrijke functie in het ecosysteem van het aquarium. Ze produceren zuurstof, nemen schadelijke stoffen op en bieden schuilplaatsen voor vissen en andere aquariumbewoners.

De juiste balans

Om een ideale plantengroei in het aquarium te krijgen moeten er drie elementen in balans zijn: de verlichting, de CO2 en de voedingsstoffen. Deze juiste voedingsstoffen kan je toedienen via plantenvoeding. Net als andere levende organismen hebben planten essentiële voedingsstoffen nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Deze voedingsstoffen kunnen worden onderverdeeld in macro-elementen en micro-elementen. Ze zijn beide nodig voor een optimale plantengroei.

Macro-elementen zijn de belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben. Dit zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), die vaak worden aangeduid als NPK. Stikstof is belangrijk voor de ontwikkeling van bladeren en stengels, fosfor is belangrijk voor wortelontwikkeling en bloei, en kalium is belangrijk voor algemene groei en gezondheid van de plant.

Micro-elementen zijn ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling van planten, maar in kleinere hoeveelheden. Deze bevatten alle belangrijke sporenelementen.

Er zijn verschillende manieren om plantenvoeding aan aquariumplanten te geven. Een daarvan is via de bodem, door gebruik te maken van voedingsbodem, die kan worden gemengd met de substraat of onder de substraatlaag kan worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen direct beschikbaar zijn voor de wortels van de planten.

Vloeibare plantenvoeding

Een andere manier om plantenvoeding aan aquariumplanten te geven is via vloeibare meststoffen. Deze kan je zelf toevoegen aan het water van het aquarium en worden snel opgenomen door de planten.

Deze methode is handig omdat het eenvoudig is toe te passen en het makkelijker is om de dosering te controleren. Het enige waar je op moet letten is dat je regelmatig de plantenvoeding in het aquarium toevoegt.

Gezonde plantengroei in het aquarium door plantenvoeding

Binnen de vloeibare plantenvoeding zijn er tientallen verschillende opties. Zo is er ook complete plantenvoeding voor je aquarium. In dit geval hoef je maar 1 soort voeding aan te schaffen. Je kan er ook voor kiezen om verschillende elementen apart toe te dienen. Zelf gebruik ik naar tevredenheid zo’n complete plantenvoeding, dagelijks doseer ik 4 millimeter in het aquarium.

De juiste dosering

Het is belangrijk om de juiste dosering van plantenvoeding te gebruiken om te voorkomen dat er te veel of te weinig voedingsstoffen aanwezig zijn. Een teveel aan voedingsstoffen kan leiden tot algengroei, terwijl een tekort aan voedingsstoffen de groei en ontwikkeling van de planten kan vertragen.

De dosering verschilt per plantenvoeding. Sommige moet je wekelijks doseren, anderen dagelijks. Dit wordt vaak op de verpakking vermeldt. Een tekort kan je gemakkelijk herkennen aan gaatjes in de bladeren, afstervende bladeren of vlekken.

Aquarium plantenvoeding met CO2

Er is ook aquarium plantenvoeding beschikbaar met CO2 toevoeging. Dit kan een handige optie zijn voor aquariums die geen CO2 installatie hebben, maar het vervangt het niet direct. Het voordeel is dat het een stuk goedkoper is dat een CO2 installatie.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap