Een CO2 Drop Checker is een handig hulpmiddel om te checken of je genoeg C2 toevoegt in je aquarium. Het is een klein glazen reservoir dat gevuld wordt met een speciale vloeistof die van kleur verandert afhankelijk van het CO2-gehalte in het aquariumwater.

Hoe werkt een CO2 drop checker?

Nou, die werkt heel gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is het glazen reservoir vullen met de CO2 drop checker vloeistof. Vervolgens hang je de checker omgedraaid en in het aquarium, zodat het op de kop hangt. De standaard kleur van de vloeistof wanneer je het in de checker doet is blauw.

Na een paar uur in het aquarium te hangen zal het van kleur veranderen, waardoor je kunt zien hoe hoog de CO2-concentratie in het aquarium is. Je hebt CO2 drop checkers in verschillende vormen, maar ze werken allemaal op dezelfde manier.

Een CO2 Drop Checker is een nauwkeurige en betrouwbare methode is om de CO2-concentratie in het aquarium te meten. Andere methoden, zoals test strips, kunnen soms onnauwkeurige zijn. Met een CO2 Drop Checker kan je constant de CO2 checken omdat het permanent in het aquarium hangt.

groene co2 drop checker

Om zeker te weten dat je nauwkeurig meet, wordt er aangeraden om iedere 4 weken de vloeistof te vervangen. Het kan ook zijn dat er wat water mengt met je vloeistof, in dat geval kan je ook beter de vloeistof vervangen.

Wat je wil is dat de drop checker vanaf het punt dat je lampen aangaan tot aan wanneer je lampen weer uitgaan mooi groen is. Om dit te bereiken laat je de CO2 ongeveer 1 tot 2 uur voor je lampen aangaan starten. Deze balans moet je zelf gaan vinden, dit is bij ieder aquarium anders.

De plaatsing in het aquarium

De CO2 drop checker plaats je binnen het aquarium met de zuignap tegen de aquariumruit, of bij de hang-on variant over de rand. Aangeraden wordt om de checker niet direct bij de diffusor in de buurt te hangen. Beter is het om hem aan de andere kant te plaatsen in de stroming. Op die manier krijg je een accurate meting wat geldt voor het gehele aquarium.

Wat doe je als de drop checker blauw blijft?

Wanneer de vloeistof blauw blijft betekent het dat je te weinig CO2 toevoegt. Om dit te verhelpen kan je de CO2 verhogen. Het is belangrijk om dit geleidelijk aan te doen en niet in te grote stappen. Een te snelle verandering kan nadelig zijn voor je vissen en andere bewoners van het aquarium. Het is daarom verstandig om de CO2-concentratie langzaam te verhogen door heel zacht aan het naadventiel te draaien en de reactie van de bewoners van het aquarium goed in de gaten te houden.

Wat doe je als de vloeistof geel wordt?

In dit geval voeg te te veel CO2 toe. Verlaag de hoeveelheid CO2 die je toevoegt door het naadventiel verder dicht te draaien. Aan je bellenteller kan je zien of je minder CO2 aan het toevoegen bent. Verminder dit totdat je checker mooi groen is.

Vullen

Het vullen van je drop checker is niet moeilijk. Houdt het glazen reservoir op de kop en vul het bolletje ongeveer voor de helft met vloeistof. Draai het vervolgens voorzichtig om zodat de vloeistof er niet uit lekt. Let er op dat er geen water mengt met de vloeistof zodra je de checker onder water doet.

Al met al is een CO2 Drop Checker een handig hulpmiddel voor iedereen die CO2 toevoegt in het aquarium. Door regelmatig de CO2-concentratie te controleren met een CO2 Drop Checker, zorg je ervoor dat de planten gezond blijven en goed groeien.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap