Een luchtpomp wordt gebruikt om meer zuurstof in het aquarium te krijgen. Is dit noodzakelijk in ieder aquarium? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe werkt het precies? Dat leggen we je graag uit.
Wat is een luchtpomp?
Een luchtpomp is een apparaat dat lucht in het aquarium pompt. Het creëert kleine luchtbellen die door het water stromen en zo zuurstof toevoegen aan het water.
Dit is vooral belangrijk in aquaria waar er weinig stroming of beweging is, omdat zuurstof in stilstaand water gemakkelijk uitgeput raakt.
Bovendien helpt een luchtpomp bij het creëren van waterstroming en kan je er sponsfilters op laten draaien.
Is een luchtpomp nodig in een aquarium?
Wanneer je een goed ingedraaid aquarium hebt met voldoende levende planten en oppervlakte beweging heb je in principe geen luchtpomp nodig. Dit bereik je door een goed filter aan te schaffen. In dit geval zorgen de planten en de oppervlakte beweging al voor voldoende zuurstof in het water.
Een luchtpomp plaatsen in een aquarium met veel levende planten en een CO2 installatie kan zelfs averechts werken. De luchtpomp zorgt ervoor dat de CO2 veel sneller uit het water wordt verdreven. In dit geval zou ik dus afraden om een luchtpomp te plaatsen.
Wanneer is een luchtpomp wel nodig?
In sommige gevallen kan een luchtpomp wel goed helpen. Bijvoorbeeld wanneer je ziektes in het aquarium bestrijdt met medicatie. In dat geval raden we zeker aan om een extra luchtpomp te plaatsen.
Ook tijdens hele warme zomerdagen kan een luchtpomp uitkomst bieden. Wanneer de watertemperatuur stijgt, zal het zuurstofniveau in het water afnemen. Door in die situatie een luchtpomp te plaatsen zorg je dat je vissen toch genoeg zuurstof krijgen.
De voordelen
Een aquarium luchtpomp zorgt voor extra zuurstof en beweging in het water. Stilstaand water kan een broedplaats worden voor algen en schimmels die de gezondheid van je vissen kunnen schaden. Wanneer jouw filter zorgt voor te weinig watercirculatie kan een luchtpomp hierbij helpen.
Een luchtpomp kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur van het water. De beweging van het water zorgt voor een betere warmteverdeling, wat vooral belangrijk is in aquaria met tropische vissen die een constante temperatuur nodig hebben om te gedijen.
Met 1 luchtpomp kan je meerder aquariums voorzien van zuurstof. Sommige modellen hebben meerdere slang aansluitingen, maar wanneer dat niet het geval is kan je ook een splitter in de slang monteren. Zo kan je het alsnog opsplitsen naar meerdere bakken.
De nadelen
Zoals al genoemd zorgt een luchtpomp ervoor dat de CO2 sneller uit het aquariumwater wordt verdwenen. Een ander nadeel is het geluid dat een luchtpomp produceert. Uit ervaring kan ik zeggen dat zelfs de luchtpompen die bestempeld worden als stil, nog vrij veel geluid produceren. Dit kan zeker op de slaapkamer zorgen voor een irritant brommend geluid. Het laatste nadeel kan zijn dat een extra luchtpomp kan zorgen dat er teveel stroming in je aquarium ontstaat.
Hoe installeer je een luchtpomp in je aquarium?
Een luchtpomp installeren in je aquarium is vrij eenvoudig. Je hebt alleen een luchtpomp, luchtslang, luchtsteen en zuignappen nodig.
Plaats de luchtpomp op een stabiele ondergrond naast je aquarium en sluit de luchtslang aan op de uitlaat van de pomp. Bevestig vervolgens het andere uiteinde van de luchtslang aan de luchtsteen of of bruissteen. Vervolgens plaats je de zuignappen op de ruit van het aquarium op de plek waar jij wil. Denk er wel aan om een terugslagventiel tussen de slang te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen water vanuit het aquarium naar de luchtpomp kan stromen. Je kunt ook een kraantje tussen de slang monteren, die zorgt ervoor dat je zelf de sterkte kan bepalen van de bellen.
Moet je nou wel of geen luchtpomp kopen?
Als je het mij vraagt is het altijd handig om een luchtpomp te hebben liggen. Als je een gezond aquarium hebt zou ik hem zeker niet altijd gebruiken, maar als verzekering is het fijn als je er eentje hebt liggen. Zo kan je snel handelen wanneer het bijvoorbeeld heel warm wordt of wanneer je medicijnen moet gaan toedienen in het aquarium.