Binnenfilter aquarium

Binnenfilters, ook wel interne filters genoemd zijn zeer populaire filters voor kleine tot medium grote aquariums. Bijna iedere aquarium liefhebber heeft wel eens een binnenfilter in hun aquarium gehad. Ze spelen een belangrijke rol bij het behouden van de gezondheid van de vissen en planten in het aquarium door het water schoon en helder te houden.

Wat zijn binnenfilters?

Zoals de naam al zegt worden binnenfilters in het aquarium geplaatst. Ze werken onder water en zijn ontworpen om vuil, afvalstoffen en andere onzuiverheden uit het water te verwijderen, waardoor het water schoon en veilig blijft voor de bewoners van het aquarium. Interne filters bestaan meestal uit een pomp en een filterpatroon, sommige modellen hebben een luchtslangetje om het water te beluchten.

Hoe werken binnenfilters?

Dit type filter is erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het filter volledig onder water plaatsen en vervolgens de stekker in het stopcontact te doen. Het werkt door het water door het filtermedium te laten stromen. Het filtermedium kan bestaan uit verschillende materialen, zoals spons, keramische steentjes, actieve kool of andere materialen. Deze materialen absorberen vuil, afvalstoffen en andere onzuiverheden uit het water terwijl het door het filter stroomt. De pomp zuigt het water aan en pompt het door het filtermedium, waardoor het water wordt gezuiverd voordat het weer in het aquarium wordt gepompt.

Deze uitstroom gaat vaak via een spraybar. Deze bar plaatst je met zuignappen tegen de zijkant of achterkant van het aquarium net onder het wateroppervlak. Je richt hem een klein beetje naar beneden zodat er wat oppervlakte beweging ontstaat. Dit zorgt voor een goede uitwisseling van gassen in het aquarium.

Manier om een aquarium binnenfilter weg te werken

Voordelen van een filter in het aquarium

Het grootste voordeel van een binnenfilter is dat ze relatief goedkoop in aanschaf zijn. Zeker vergeleken met buitenfilters. Voor een paar tientjes heb je al een binnenfilter dat waarschijnlijk prima werkt voor jouw aquarium.

Interne filters zijn cruciaal voor het behoud van een gezond aquarium. Het water in een aquarium kan snel vervuild raken door uitwerpselen van vissen, voedselresten en andere afvalstoffen. Als je geen filter gebruikt, kan dit leiden tot een opeenhoping van giftige stoffen zoals ammoniak, nitriet en nitraat, die schadelijk kunnen zijn voor de bewoners van het aquarium.

Door het water te filteren met een interne filter, worden deze giftige stoffen uit het water verwijderd, waardoor het water veiliger wordt voor vissen en planten. Daarnaast helpt een interne filter ook bij het handhaven van de juiste pH-waarde en hardheid van het water, wat essentieel is voor de gezondheid van vissen en planten.

De nadelen

Een binnenfilter is vaak goed zichtbaar in het aquarium, mits je het goed verbergt met planten of decoratie. Deze zichtbare techniek vinden veel mensen niet mooi. Een ander nadeel is dat het filter ruimte in het aquarium in beslag neemt. Dit zorgt ervoor dat je minder plek hebt voor planten, vissen of andere bewoners.

Om een binnenfilter schoon te maken ontkom je er niet aan om je handen nat te maken om het filter uit het aquarium te halen. Dit kan voor sommige mensen als nadeel worden gezien.

Een voorbeeld van een aquarium dat geschikt is voor een binnenfilter

Welke moet ik hebben voor mijn aquarium?

Welk binnenfilter het meest geschikt is voor jouw aquarium is afhankelijk van de verschillende factoren. Ten eerste is het verstandig om te kijken naar de inhoud van je bak en de pomp capaciteit per uur van het filter. Zorg ervoor dat deze pompcapaciteit minstens 8 keer meer is dan de inhoud van je aquarium.

Ten tweede is het verstandig om mee te nemen welke bewoners je in het aquarium wil gaan houden. Als je hele kleine visjes of garnalen wil gaan halen is het verstandig om te kiezen voor een garnalen veilig filter, zodat je geen baby’s verliest.

Tot slot is het afhankelijk van jouw wensen. Er zijn bijvoorbeeld ook binnenfilters beschikbaar met ingebouwde verwarming of met een UV-lamp. Bedenk daarom goed van te voren of dit dingen zijn die voor jou belangrijk zijn.

Een goedkope oplossing voor kleine tot medium grote aquariums

Interne filters zijn een uitstekende optie om een gezond aquarium te behouden. Wanneer je niet het budget hebt voor een buitenfilter, of simpelweg niet zoveel geld hieraan wil uitgeven, volstaat een binnenfilter voor aquariums van klein tot medium groot.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap