CO2 in het aquarium is essentieel voor het houden van gezonde planten en het voorkomen van algen. Het is een bewezen manier om de groei en gezondheid van aquariumplanten te bevorderen en zo een aantrekkelijk en gezond aquarium te creëren. We bespreken hoe CO2 in het aquarium werkt, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt implementeren in je eigen aquarium.
Ga direct naar:
Hoe werkt CO2 voor aquariums?
CO2 voeg je toe met behulp van een CO2-systeem. Deze werkt door CO2-gas in het aquariumwater te injecteren. Het verhoogt de concentratie van CO2 in het water, wat planten nodig hebben voor fotosynthese en groei. Planten absorberen CO2 via hun bladeren en produceren zuurstof als afvalproduct. Door de CO2-concentratie in het water te verhogen, kunnen planten meer CO2 opnemen en sneller groeien.
Een CO2-systeem bestaat uit een cilinder, een drukregelaar, een diffuser en slangen. De cilinder is gevuld met gecomprimeerd CO2-gas en de drukregelaar regelt de hoeveelheid CO2 die in het aquarium wordt geïnjecteerd. De diffuser verstuift het gas in kleine belletjes die door het aquariumwater stijgen. Door deze belletjes wordt het gelijkmatig verspreid over het water. Met een bellenteller kan je gemakkelijk checken hoeveel belletjes je toevoegt.
Vaak wordt er ook een magneetventiel geïnstalleerd. Deze kan je aansluiten op een tijdsklok of een slim stopcontact zodat je de aan en uit tijden automatisch kunt instellen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je 24 uur per dag CO2 gaat toevoegen.
De CO2 installatie moet eerder aangaan dan de aquarium lampen. Hierdoor kan het CO2 gehalte op niveau komen voordat de fotosynthese begint. Wanneer de CO2 anderhalf uur eerder aangaat dan het licht zit je meestal goed. Een uurtje voor de lamp weer uitgaat kan je het CO2 systeem ook uit laten gaan. Hiermee voorkom je dat de CO2 in het water zich opstapelt omdat de planten buiten de fotosynthese periode geen CO2 opnemen.
Hoeveel CO2 in aquarium?
Hoeveel CO2 je moet toevoegen in je aquarium is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de inhoud van je bak, de oppervlakte beweging en de hoeveelheid planten. Een richtlijn is dat we tussen de 20 en 25 mg/l CO2 in het aquarium water willen hebben.
Om dit te krijgen zou ik starten met 1 bubbel per seconde en dit zeer langzaam opbouwen. Het beste kan je een dropchecker gebruiken, wanneer deze lichtgroen kleurt weet je dat je precies goed zit.
De kunst is om deze dropchecker door de hele dag heen ongeveer dezelfde kleur groen te houden zodat het CO2 gehalte stabiel is. Wanneer het te erg schommelt kan je veel last krijgen van verschillende algen in het aquarium.
Hoe merk je dat je te weinig CO2 in je aquarium hebt?
Een CO2 tekort merk je al snel. Je zult zien dan je planten niet goed groeien en dat er vervormde en kleinere bladeren ontstaan. Ook een mindere kleur van de planten kan wijzen op te weinig CO2. Veel algen hebben ook als oorzaak dat er te weinig CO2 toegevoegd wordt. Met een dropchecker zie je precies of je te weinig CO2 toevoegt. Wanneer de vloeistof blauw kleurt voeg je te weinig toe.
Hoe merk je dat je te veel CO2 in je aquarium hebt?
Te veel CO2 in het aquarium kan schadelijk zijn voor de bewoners. Het kan namelijk de PH van het water erg beïnvloeden. Dit zou je wel kunnen merken aan het gedrag van de bewoners, maar het is beter om een drop checker te gebruiken. Deze zie je in de afbeelding.
Deze vul je met vloeistof en plaats je in het aquarium. Vervolgens kan je aan de kleur van de vloeistof zien of er te veel CO2 in het aquarium aanwezig is, in dit geval zal de vloeistof geel kleuren.
Is een CO2-systeem noodzakelijk?
CO2 in het aquarium is belangrijk voor de groei en gezondheid van planten in een aquarium. Het is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor planten en zonder voldoende CO2 kunnen ze niet goed groeien. Wanneer planten niet genoeg CO2 krijgen, worden de bladeren geel en zien ze er verzwakt uit. Een CO2-systeem zorgt voor een gezonde en weelderige plantengroei, wat aantrekkelijk is om naar te kijken.
Dat betekent overigens niet dat het noodzakelijk is in ieder aquarium. Ook zonder CO2 kan je een prima aquarium houden, maar houdt er wel rekening mee dat de plantengroei nooit zo mooi zal worden dan met CO2. Kies daarom ook voor makkelijke planten die weinig licht nodig hebben en gebruik niet al te sterk licht. Anders ga je veel last van algen krijgen. De verhouding tussen licht, CO2 en voedingsstoffen moet in balans zijn.
Wat heb je allemaal nodig?
Het implementeren van een CO2-systeem in je aquarium is eenvoudig, maar het vereist enige voorbereiding. Voordat je begint, moet je de benodigde apparatuur aanschaffen. Je kunt er voor kiezen om een complete CO2 set aan te schaffen, dan heb je direct alles in huis.
De onderdelen die je nodig hebt zijn: CO2-cilinder, drukregelaar, diffuser, slangen en magneetventiel. Zodra je de benodigde apparatuur hebt, moet je een geschikte plek vinden om de cilinder te plaatsen. Dit moet een stabiele en veilige locatie zijn, weg van warmtebronnen en direct zonlicht. Vervolgens sluit je de cilinder aan op de drukregelaar. Het magneetventiel sluit je aan tussen de slang. Aan het einde van de slang sluit je de diffuser aan, deze plaats je zo laag mogelijk in het aquarium om ervoor te zorgen dat het gas gelijkmatig wordt verspreid over het aquarium.
Je kunt ook kiezen voor een inline diffusor wanneer je een buitenfilter hebt. In dat geval wordt de CO2 toegevoegd aan het water buiten het aquarium. Tussen de slang van de uitstroom van het filter plaats je de diffusor.