Buitenfilter voor je aquarium

Buitenfilters worden vaak gebruikt voor grote aquariums (vanaf 60 liter). Zoals de naam al aangeeft, wordt dit type filter buiten het aquarium geplaatst en is het verbonden met slangen die het water van het aquarium naar het filter leiden en weer terug naar het aquarium. Vandaar dat ze ook wel externe filters worden genoemd.

Waarom een buitenfilter?

Er zijn verschillende voordelen van een buitenfilter ten opzichte van andere soorten filters. Een van de belangrijkste voordelen is de capaciteit. Een buitenfilter heeft vaak een veel grotere capaciteit dan interne filters of hang-on filters, wat betekent dat het in staat is om veel meer water te filteren en te reinigen. Dit is vooral belangrijk voor aquariums met veel vis of andere levende wezens, omdat het water in deze aquariums sneller vuil kan worden.

Een ander voordeel van een buitenfilter is dat het gemakkelijk te onderhouden is. Omdat het filter zich buiten het aquarium bevindt, is het gemakkelijker toegankelijk voor onderhoud en reiniging.

Dit is vooral handig voor aquaria die op moeilijk bereikbare plaatsen zijn geplaatst. Ook hoef je een buitenfilter dankzij de grote capaciteit minder vaak schoon te maken dan bijvoorbeeld een klein sponsfilter.

voorbeeld van een buitenfilter

Bovendien kan je met een buitenfilter zelf je filtermateriaal samenstellen. Zo plaats je bijvoorbeeld gemakkelijk watten of ceramisch filtermateriaal in je filter. Dit zorgt ervoor dat er een grote bacterie kolonie kan huisvesten in het filter waardoor schadelijke stoffen uitstekend omgezet kunnen worden. Hierdoor blijft je aquarium stabiel en gezond.

Een extern filter bespaart je ook waardevolle ruimte in het aquarium. Het enige wat er in het aquarium geplaatst wordt is de inlaat (waardoor het water uit het aquarium gezogen wordt, en de uitstroom (waardoor het gefilterde water terug in het aquarium gestroomd wordt). Hierdoor houd je meer ruimte over voor bijvoorbeeld stenen, hout of planten. Buiten die ruimte besparing ziet het er natuurlijk ook een stuk natuurlijker uit als je geen heel intern filter in je aquarium hebt hangen.

De nadelen

Als we gaan nadenken over de nadelen kunnen we er maar een paar benoemen. De eerste is dat de aanschafprijs van een buitenfilter een stuk hoger ligt dan andere typen filters, maar daar krijg je natuurlijk ook veel voor terug. Ook loop je het risico dat het filter gaat lekken. Wanneer alles goed is aangesloten zou dit in principe niet moeten kunnen, maar er kan natuurlijk altijd iets kapot gaan. En wanneer er dus iets stuk gaat heb je het filter buiten je aquarium staan en daardoor loop je dus het risico op een natte vloer.

Tot slot is de aansluiting van een buitenfilter ingewikkelder dan bijvoorbeeld een intern filter waarbij je alleen de stekker in het stopcontact hoeft te steken. Alle verschillende onderdelen en slangen kunnen overweldigend overkomen. Raadpleeg daarom altijd de gebruikshandleiding of zoek op YouTube naar setup video’s, daar zijn er tegenwoordig veel van te vinden.

Meervoudige filtering

Dankzij de grootte van een extern filter worden ze vaak gebruikt voor meervoudige filtering.

  1. Door sponsen te plaatsen in het filter zorg je voor mechanische filtering, hiermee worden kleine vuildeeltjes verwijderd uit het water.
  2. Door het gebruik van biologisch filtermateriaal worden schadelijke stoffen zoals ammoniak verwerkt en wordt er een kolonie van nuttige bacteriën opgebouwd.
  3. Door bijvoorbeeld actieve kool toe te voegen in het filter vindt er chemische filtering plaats om bijvoorbeeld medicatie uit het water te filteren.

Door te kiezen voor een buitenfilter combineer je dus alle filter mogelijkheden voor een gezond aquarium.

Welk buitenfilter moet ik kiezen?

Als het gaat om het kiezen van een buitenfilter, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Allereerst is het belangrijk om de juiste grootte en capaciteit van het filter te kiezen op basis van de grootte van het aquarium en de hoeveelheid water die moet worden gefilterd.

Om zeker te zijn dat je voldoende filter capaciteit in huis haalt zou ik aanraden om 8 tot 10 keer de inhoud van het aquarium te kiezen. Zo kies je bijvoorbeeld voor je 100 liter aquarium, een buitenfilter met 1000 liter per uur pompcapaciteit.

Het is ook belangrijk om te kijken naar het type filtermedia dat wordt gebruikt, omdat verschillende soorten media verschillende soorten afvalstoffen uit het water kunnen verwijderen.

geschikt aquarium voor een buitenfilter

Een ander belangrijk punt is de stroming van het water. Voldoende stroming zorgt ervoor dat voedingsstoffen bij alle platen kunnen komen en dat er geen dead spots ontstaan (plekken met stilstaand water waar vuil zich ophoopt. Zorg er daarom voor dat de waterstroom niet te sterk is, maar dat alle planten een klein beetje bewegen door de stroming.

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor regelmatig onderhoud en reiniging van het filter. Dit zal helpen om de efficiëntie van het filter te behouden en ervoor te zorgen dat het aquarium schoon en gezond blijft voor de bewoners.

Uitstekende optie voor een groter aquarium

Kortom, een buitenfilter is een uitstekende keuze een groter aquarium. Wanneer je het budget er voor hebt zouden we het zeker aanbevelen aangezien het vele voordelen biedt ten opzichte van andere soorten filters, zoals een hogere capaciteit, betere toegankelijkheid voor onderhoud en ruimtebesparing. Door de juiste grootte, capaciteit en filtermedia te kiezen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kan een buitenfilter zorgen voor een gezond en levendig aquarium.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap