Aquarium hout is erg populair in veel aquaria. Het biedt een mooie natuurlijke uitstraling, maar kan ook gunstig zijn voor de gezondheid van je bewoners. Kom erachter wat de voordelen van aquarium hout zijn, de verschillende soorten hout die geschikt zijn voor gebruik in aquaria, en hoe je ervoor zorgt dat je aquarium hout in goede conditie blijft.

Voordelen van aquarium hout

Aquarium hout biedt verschillende voordelen voor je aquarium . Ten eerste biedt het een natuurlijke uitstraling en kan het helpen bij het creëren van een biotoop-achtige omgeving in je aquarium. Het kan ook schuilplaatsen bieden voor vissen of garnalen die zich willen verbergen of rusten, hierdoor zullen ze meer op hun gemak zijn.

Bovendien kan aquarium hout ook een positief effect hebben op de waterkwaliteit. Het hout kan helpen bij het verlagen van de pH-waarde van het water, wat vooral gunstig kan zijn voor vissen die een lagere pH-waarde nodig hebben om gezond te blijven. Het kan ook nuttig zijn voor het stabiliseren van de hardheid van het water, waardoor het minder schommelt.

Tot slot biedt hout een goede ondergrond voor verschillende mossen en andere waterplanten die je niet in de bodem kunt planten.

een mooi voorbeeld van hout in het aquarium
Kienhout in het aquarium

Welk hout in aquarium?

Niet ieder soort hout is geschikt voor in het aquarium. Vooral zachte hout soorten kunnen schadelijk zijn of gaan rotten. Om er zeker van te zijn dat je onschadelijk hout gebruikt hebben we de veilige soorten op een rij gezet. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende:

  1. Kienhout/driftwood: Dit is een van de meest populaire soorten aquarium hout. Driftwood wordt gevonden in rivieren, meren en oceanen en heeft een natuurlijk verweerd uiterlijk. Het kan ook veel verschillende vormen hebben, waardoor het geschikt is voor veel verschillende aquaria.
  2. Spiderwood: Dit is een erg populaire houtsoort onder aquascapers. Het is een lichter hout met lange, kronkelende takken en heeft een unieke uitstraling. Spiderwood is populair bij aquascape-liefhebbers vanwege de mogelijkheid om unieke landschappen te creëren.
  3. Mopani-hout: Dit is een zware houtsoort die vaak wordt gebruikt in aquaria. Het heeft een donkerbruine kleur en heeft een gladde, gepolijste textuur. Mopani-hout is ook populair vanwege de natuurlijke uitstraling en kan een geweldige toevoeging zijn aan veel verschillende aquaria.
hout met mos in aquarium

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het aquarium hout in goede conditie blijft om ervoor te zorgen dat het de voordelen biedt die hierboven zijn beschreven. Hier zijn enkele tips bij het gebruik:

  1. Spoel het hout goed af voordat je het in het aquarium plaatst. Dit helpt bij het verwijderen van eventuele vuilresten.
  2. Let er op dat hout wat nog niet langdurig in het water heeft gelegen, en zich dus nog niet heeft vastgezogen met water, in het begin zal drijven. Wanneer jij dus een mooi landschap hebt gemaakt en vervolgens het water gaat vullen kan het voorkomen dat alles opstijgt. Dit kan je voorkomen door het hout een paar dagen in een emmer met water te plaatsen, of door het hout in het aquarium te verzwaren met bijvoorbeeld stenen.
  3. Laat het hout weken in een aparte emmer voordat je het in het aquarium plaatst. Dit helpt bij het verwijderen van eventuele tannines die in het hout zitten en die het water kunnen verkleuren.
  4. In het begin kan er een witte waas over het hout heen groeien. Dit is volkomen normaal en niet schadelijk. Dit gaat vanzelf weer weg en garnalen lusten er graag van. Je kunt het ook eraf wassen als je het storend vindt.
© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap