Een CO2 diffusor wordt gebruikt in aquariums en aquascaping om CO2 op te lossen in het water, dit is essentieel voor een ideale en gezonde plantengroei.

Planten hebben CO2 nodig voor fotosynthese, het proces waarbij ze energie uit licht halen en zuurstof produceren. Het is dan ook van cruciaal belang dat er voldoende CO2 in het water aanwezig is om de planten gezond te houden.

Hoe werkt een diffusor?

co2 diffusors

Een CO2 diffusor werkt door het injecteren van CO2 in het aquariumwater, waarbij het gas wordt verspreid en opgelost in het water. Vanuit de cilinder wordt de CO2 door de slangen tot aan de diffusor geleid. Deze diffusor zorgt ervoor dat het CO2-gas in kleine belletjes vrijkomt, die vervolgens door het water zweven en worden opgenomen door de planten.

Op deze manier wordt de CO2 in het water gelijkmatig verspreid en kan het snel worden opgenomen door de planten. Zoals je kunt zien is een diffusor dus een noodzakelijk onderdeel van een CO2 installatie.

Verschillende soorten diffusors

Er zijn verschillende soorten CO2 diffusors op de markt, waaronder reguliere diffusors en inline diffusors. Welke optie is voor jou het beste?

Reguliere diffusors plaats je in het aquarium. Ze zijn populair vanwege hun duurzaamheid en efficiëntie. Het is erg gemakkelijk om ze aan te sluiten en je loopt geen risico op lekken. Het nadeel is dat je de diffusor altijd kunt zien in het aquarium, wat storend kan worden ervaren.

Inline diffusors

Inline diffusors worden tussen de filterslang van het buitenfilter geplaatst.

Het grote voordeel van een inline diffusor is dat het niet zichtbaar is in het aquarium. Dit is een populaire optie voor grotere aquariums.

Een ander voordeel is dat de CO2 beter opgelost kan worden in het aquarium. Dat komt doordat de CO2 langer in contact is met het water.

voorbeeld van een inline diffusor

Waar plaats je de CO2 diffusor in het aquarium?

Een diffusor plaats je zo laag mogelijk in het aquarium. Het beste is om het tegenover de filteruitlaat te plaatsen. Dan hangt de diffusor in de stroming waardoor de belletjes door het gehele aquarium verplaatst worden.

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid CO2 in te stellen en de diffusor regelmatig te controleren en schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat hij optimaal blijft werken. Dit schoonmaken kan je doen door de diffusor in bleekwater te laten weken. Vergeet niet om het achteraf goed af te spoelen.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap