Als je een aquarium hebt, weet je hoe belangrijk de bodem is voor de gezondheid van je planten en vissen. Een goede bodem zorgt voor voedingsstoffen, zorgt voor balans en is veilig voor je vissen en andere bewoners. Een populaire optie onder aquariumliefhebbers is Aquasoil. Dit type bodembedekker biedt veel voordelen.

Wat is aquasoil?

Aquasoil, ook wel aquatic soil genoemd, is een soort aquariumbodem gemaakt van natuurlijke organische materialen. Dit mengsel wordt vervolgens gebakken en gevormd tot ronde korrels. Deze korrels bieden een ideale leefomgeving voor bacteriën, die nodig zijn voor het omzetten van afvalstoffen om je aquarium gezond te houden.

De vorm van de korrels zorgt ervoor dat het water zich door de bodem kan verplaatsen. Dat betekent dat zuurstof en voedingsstoffen door de volledige bodem kunnen stromen. Dit versterkt het biologische evenwicht in het aquarium. Doordat de bodem luchtig is met lichte korrels hebben planten minder weerstand bij het ontwikkelen van hun wortels.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van Aquasoil is de pH-verlagende werking. De korrels zijn ontworpen om de pH-waarde van het water te verlagen, wat vooral handig is als vissen en planten hebt die van zure omstandigheden houden. Het gebruik van Aquasoil kan dus vooral nuttig zijn voor aquaria met planten uit Zuidoost-Azië, waar veel planten van nature in zure bodems groeien.

Aquasoil biedt ook een aantal andere voordelen. Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om te gebruiken. Je hoeft de korrels alleen maar in je aquarium te strooien. Je hoeft het dus niet te wassen zoals bij grind of zand wel het geval is. Daarnaast kan Aquasoil de groei van algen remmen door de voedingsstoffen voor algen te verminderen en de groei van planten te stimuleren. Dit betekent dat je minder snel last zult hebben van algen in je aquarium.

Aquasoil is een goede keuze voor aquaria met planten. Het is eigenlijk een voedingsbodem en een normale bodem in één. Doordat de soil zelf alle voedingsstoffen al bezit hoef je dus geen voedingsbodem aan te brengen. Vandaar dat aquatic soil ook veel gebruikt wordt door aquascapers.

Soil houdt zijn vorm vast. In tegenstelling tot een voedingsbodem wat vaak veel rotzooi maakt in het aquarium. Dat probleem heb je niet wanneer je kiest voor een goede aquasoil.

wortelen van aquariumplanten in aquasoil als bodem

Nadelen

Het nadeel van aquasoil is dat je in de opstartfase van het aquarium meer waterwissels moet doen. Dit komt doordat de soil geleidelijk aan stoffen in het water loslaat die schadelijk zijn in een aquarium dat nog niet opgestart is. Hoe vaak je moet verversen verschilt per merk en type. Dit staat bijna altijd aangegeven op de zak. Vaak moet je de eerste week iedere dag 50% verversen en dit wordt met de week minder.

Een ander nadeel is dat niet alle vissen en bewoners geschikt zijn voor een aquasoil bodem. De PH-verlagende functie kan ervoor zorgen dat het water ongeschikt wordt voor bepaalde dieren. Bekijk dit dus goed van te voren.

Na een bepaalde tijd raakt het soil uitgeput. Dat betekent dat de voedingsstoffen op zijn. Bij een goede kwaliteit aquasoil kan dit tussen de 1 en 3 jaar duren. Het vervangen van de bodem is geen leuke klus en daarvoor moet het gehele aquarium leeg.

Het laatste nadeel is dat aquatic soil een stuk duurder is dan grind of zand. Dit is echter ook wel logisch aangezien het een complete bodem is.

Verschillende manieren om aquasoil te gebruiken

Doordat aquasoil een compleet substraat is kan je het zo in het aquarium gebruiken als bodem. Dit is echter niet de enige mogelijkheid. Je kunt er ook voor kiezen om de soil te gebruiken als onderlaag.

Vervolgens kan je dit afdekken met zand. Dit wordt vaak gedaan door mensen die de aquasoil als bodem niet mooi vinden. Om te zorgen dat de korrels niet gaan mengen met het zand kan je de korrels in een netje doen en dit vervolgens in zijn geheel in het aquarium leggen.

voorgrond planten op een aquasoil bodem

Hoeveel aquasoil heb ik nodig?

Zorg ervoor dat de bodem op plekken waar planten komen minimaal 4 cm dik is. Als dit minder is hebben de wortels niet genoeg ruimte om te groeien. Een andere ongeschreven regel is dat de bodem bij de achterruit van het aquarium hoger is dan aan de voorkant. Uiteindelijk ligt het aan jouw eigen scape hoe hoog je deze bodem maakt.

Schoonmaken

Ik zou aanraden om de bodem zoveel mogelijk met rust te laten. Het onderhoud van een aquasoil bodem is dus heel gemakkelijk. Vuil wat bovenop de bodem blijft liggen moet natuurlijk wel opgeruimd worden. Dit kan je doen met een aquarium stofzuiger.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap