Een bellenteller zorgt ervoor dat je gemakkelijk de hoeveelheid CO2 gas wat in je aquarium wordt geïnjecteerd kunt controleren. Dankzij de kleine belletjes kan je gemakkelijk tellen hoeveel bellen per seconde CO2 je toevoegt.

CO2 is een essentieel gas voor gezonde plantengroei, en veel aquaria gebruiken CO2-dosering om de plantengroei te stimuleren. Het is belangrijk om het CO2-niveau in het water te regelen om te voorkomen dat het te hoog of te laag wordt, wat beide schadelijk kan zijn voor de planten en de dieren in het aquarium.

Hoe werkt een bellenteller?

Een bellenteller CO2 bestaat uit een glazen buisje wat je kunt vullen met water of een oplossing van gedestilleerd water. Er zijn verschillende varianten beschikbaar die allemaal ongeveer op hetzelfde neer komen. Sommige bellentellers monteer je direct op het naadventiel, andere bellentellers plaats je tussen de CO2 slang.

Bij de varianten die je direct op het naadventiel monteert is de afstand tussen de CO2 en de bellenteller het kleinste, daardoor kan je zo nauwkeurig mogelijk de CO2 afstellen, dit doe je door heel voorzichtig aan het naadventiel te draaien. Je zult zien dat hoe verder je het losdraait, hoe meer sneller de bellen zullen komen.

Het tellen van de belletjes is een belangrijk onderdeel van het gebruik van een bellenteller CO2. De snelheid van de belletjes is een indicator van de hoeveelheid CO2 die wordt toegevoegd aan het water.

Een te hoog aantal bellen per minuut kan leiden tot een te hoog CO2-niveau, wat schadelijk kan zijn voor de dieren in het aquarium. Een te aantal bellen per minuut kan leiden tot een te laag CO2-niveau, wat de plantengroei kan belemmeren.

Veel bellentellers beschikken over een ingebouwd terugslagventiel. Deze zorgt ervoor dat het water in de bellenteller niet naar de CO2 cilinder kan stromen. Ook zijn er CO2 diffusors beschikbaar waar al een bellenteller bij in zit. Bij deze varianten hoef je niet apart nog een bellenteller aan te schaffen.

Voorbeeld van een co2 bellenteller

Is een bellenteller CO2 noodzakelijk?

Nee, een bellenteller is niet noodzakelijk. Uiteraard heb je het niet nodig als je geen CO2 gebruikt in je aquarium. Wanneer je wel CO2 gebruikt is het een handig hulpmiddel. Je kunt gemakkelijk aan het aantal bubbels zien of alles goed is afgesteld en of je installatie bijvoorbeeld niet op hol slaat.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap