Een aquarium verwarming is essentieel wanneer je een tropisch aquarium hebt. De verwarming houdt het water in het aquarium op een constante ingestelde temperatuur, wat belangrijk is voor het behoud van je planten en bewoners van het aquarium.

Waarom is aquarium verwarming belangrijk?

Veel populaire aquariumvissen zijn afkomstig uit tropische wateren, waar de watertemperatuur relatief constant blijft. In een aquarium is het echter moeilijk om deze constante temperatuur te handhaven zonder een aquariumverwarming. Temperatuurschommelingen kunnen stress veroorzaken bij vissen en andere levende wezens, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs de dood.

Bedenk je daarom van te voren goed welke dieren je in het aquarium wil houden. Op basis daarvan bepaal je of een verwarming noodzakelijk is. De meeste tropische vissen hebben het liefst een water temperatuur van rond de 24 graden. Dit ligt hoger dan de kamertemperatuur.

Een aquariumverwarming zorgt ervoor dat het water in het aquarium op de juiste temperatuur blijft, wat de stress vermindert en de gezondheid van de vissen verbetert. Bovendien helpt het de biologische processen in het aquarium, zoals het filteren van afvalstoffen, te bevorderen.

Hoe werkt een aquarium verwarming?

Een aquarium heater is meestal een elektrisch apparaat dat in het aquarium wordt geplaatst. Het bestaat uit een verwarmingselement dat in het water wordt ondergedompeld en een thermostaat die de watertemperatuur controleert.

Wanneer de watertemperatuur onder een bepaald niveau daalt, schakelt de thermostaat het verwarmingselement in om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur. Wanneer het water de gewenste temperatuur bereikt, schakelt de thermostaat het verwarmingselement weer uit.

Aquariumverwarmingen zijn beschikbaar in verschillende maten en wattages, afhankelijk van de grootte van het aquarium en de gewenste temperatuur. Het is belangrijk om de juiste maat aquariumverwarming te kiezen, zodat deze effectief is en de watertemperatuur gelijkmatig kan verwarmen.

aquarium verwarming in de hoek geplaatst

Waar plaats je de verwarming?

Plaats de aquarium verwarming op een plek onder water waar de stroming van het filter langs komt. Zo zorg je ervoor dat het water in het gehele aquarium op de juiste temperatuur komt.

Je kunt de heater zowel verticaal als horizontaal plaatsen. Meestal wordt het element rechtop geplaatst, verticaal dus. Wanneer je heel weinig stroming hebt kan het beter zijn om de verwarming zo laag mogelijk horizontaal te plaatsen.

Zorg ervoor dat je een thermometer hebt waarmee je regelmatig de watertemperatuur kunt controleren. Zo ben je er zeker van dat deze binnen het juiste bereik blijft. Wanneer een verwarming kapot gaat kan het zijn dat het water veel warmer wordt dan ingesteld wat tot de dood van je bewoners kan leiden. Idealiter moet de temperatuur tussen de 22 en 27 graden Celsius liggen, afhankelijk van de soorten vissen die je hebt.

Schakel de aquarium verwarming uit wanneer je water gaat verversen. Wanneer de verwarming boven water komt als hij nog aanstaat kan hij drooglopen en beschadigd raken.

Aquarium filter met verwarming

Tegenwoordig zijn er ook filters beschikbaar waar een verwarming inzit. In dit geval plaats je de verwarming in het filter zoals aangegeven is in de gebruiksaanwijzing. Dit is een mooie oplossing om minder zichtbare techniek in het aquarium te hebben.

Hoeveel watt verwarming heb ik nodig voor mijn aquarium?

Zoals je wellicht gemerkt hebt zijn er heaters met verschillende wattages verkrijgbaar. Bij de meeste aquarium verwarmingen geldt: 1 watt per liter water. Wanneer je dus een 40 liter aquarium hebt, zal je genoeg moeten hebben aan een 50 watt heater. Om zeker van je zaak te zijn kan je het beste per verwarming goed de product eigenschappen bekijken. Het wil nog wel eens zo zijn dat bij de goedkopere merken deze regel afwijkt.

Een onmisbaar onderdeel

Tenzij je een koud water aquarium houdt met koud water vissen en koud water planten is een aquarium verwarming een belangrijk onderdeel van elke aquariuminstallatie. Het helpt het water op de juiste temperatuur te houden zodat de leefomstandigheden van jouw vissen en garnalen optimaal is.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap