Een achterwand voor een aquarium is een decoratieve toevoeging die veel invloed heeft op de uitstraling van je aquarium. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een mooie achterwand. We vertellen je er graag meer over.

Waarom een achterwand?

Een achterwand kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals plastic, glas, hout en steen. Het belangrijkste doel van een achterwand is om je aquarium er natuurlijker uit te laten zien en om de vissen een veilig gevoel te geven. Dit kan helpen om stress te verminderen.

Een achterwand kan ook helpen bij het creëren van een thema of een specifieke sfeer in het aquarium. Een aquarium dat een natuurlijke uitstraling heeft, kan bijvoorbeeld worden aangevuld met een achterwand die eruitziet als een rotsformatie of een stuk drijfhout. Je kent vast wel de voorbeelden van tropische aquariums met een koraalrif als achtergrond poster, zo krijg je dus geen natuurlijke uitstraling.

Een achterwand kan ook nuttig zijn bij het verbergen van bedrading en slangen van filters of verwarmingen. Door deze elementen achter de achterwand te plaatsen, kan je ze niet zien wanneer je naar je aquarium kijkt.

aquarium achterwand 3d

Verschillende opties

Er zijn verschillende achterwanden verkrijgbaar, de meest populaire opties zijn achterwand posters en 3d achtergronden.

3D achtergronden

Een 3d achtergrond wordt aan de binnenkant van het aquarium geplaatst. Met siliconen kit maak je hem vast aan de achterruit. Het voordeel van een 3D achterwand is dat het een zeer natuurlijke uitstraling geeft aan je aquarium.

Het nadeel is dat deze in aanschaf een stuk duurder zijn dan posters, ook neemt het ruimte in in het aquarium en zijn ze moeilijk weer te verwijderen.

Achterwand posters

Achterwand posters worden aan de buitenkant van het aquarium, op de achterwand geplaatst. Er zijn zowel zelfklevende posters, als varianten die je met speciale posterlijm vastmaakt beschikbaar. Het voordeel van posters is dat ze relatief goedkoop zijn en geen ruimte innemen in het aquarium. Ook is het gemakkelijk de poster weer te verwijderen zonder resten achter te laten. Je kunt de posters gemakkelijk op maat knippen of snijden.

Het nadeel is dat er belletjes tussen de aquaruimruit en de poster kunnen ontstaan. Dit kan vervelend zijn.

aquarium achterwand poster

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een achterwand voor een aquarium is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en vorm van het aquarium. Je kunt beter een iets te grote achterwand kopen dan een net te kleine. De meeste achterwanden zijn gemakkelijk op maat te maken.

Het is belangrijk om, voordat je het aquarium gaat inrichten, je goed nadenkt of je wel of geen achterwand wil. De achterwand wordt namelijk aangebracht wanneer het aquarium nog leeg is. Bij een poster zou je het nog achteraf kunnen doen, maar dit is erg onhandig omdat je bij de achterkant van het aquarium moet zijn. Dit is vaak slecht bereikbaar en je hebt er weinig ruimte om te werken. Start dus altijd met de achterwand.

Wanneer je een eigen achterwand gaat maken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de achterwand veilig is voor de vissen en geen schadelijke stoffen afgeeft.

Is een achterwand noodzakelijk?

Nee, je hoeft geen achterwand te gebruiken. In een van mijn eigen aquariums gebruik ik ook geen achterwand, in plaats daarvan heb ik veel planten die langs de achterruit groeien, hierdoor zie je de muur niet. Als je weinig planten hebt zou ik wel aanraden om een achterwand te plaatsen. Hierdoor creëer je diepte en krijg je een natuurlijker effect dan een kale muur. Uiteindelijk is het persoonlijke voorkeur of je een achterwand kiest of niet.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap