Grind is een veelgebruikte ondergrond voor aquariums. Het vormt niet alleen een decoratief element, maar speelt ook een belangrijke rol bij het handhaven van de waterkwaliteit en het creëren van een gezonde omgeving voor de vissen en andere bewoners van het aquarium.

De voordelen

Waarom zou je grind kiezen als bodem voor je aquarium? Grind is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, vormen en maten. Daardoor zit er voor iedereen wel een passende variant tussen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor zwart grind, hier zullen de kleuren van de vissen mooi op naar voren komen. Ook is grind een relatief goedkope optie. Je kunt er gemakkelijk een oplopende bodem mee maken om diepte te creëren in je aquarium.

Een ander voordeel van aquarium grind is dat het de waterwaardes niet beïnvloedt. Andere bodems zoals soil verlagen de PH-waarde in het water en lekken voedingsstoffen in het water, dit is met grind niet het geval. Het is 100% veilig voor garnalen en vissen.

De nadelen

Het grootste nadeel van grind is dat het geen voedingsstoffen voor je planten bevat. Daardoor zal je met alleen een grindbodem geen optimale plantengroei zien. Dit kan je oplossen door onder het aquariumgrind een voedingsbodem te plaatsen, of speciale voedingstabletten/sticks te plaatsen in het grind.

Ook moet je grind altijd goed uitspoelen voor je het in het aquarium doet, dit kan een nadeel zijn omdat je daardoor langer bezig bent.

Zorg er altijd voor dat je goed kijkt of de bewoners die jij in het aquarium wil gaan houden wel geschikt zijn voor een grindbodem. Sommige bodemvissen zijn hier niet geschikt voor, omdat zij hun kieuwen spoelen met zand, of hun baarddraden kunnen beschadigen aan het grind.

zwart aquarium grind

Soorten aquarium grind

Er zijn verschillende soorten aquarium grind beschikbaar, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende soorten aquarium grind:

Kwartsgrind – Kwartsgrind is speciaal grind met afgeronde korrels waardoor het veilig is voor de meeste vissen en garnalen. Dankzij deze afgeronde korrels is er een goede doorstroming plaats in de bodem. Dat zorgt ervoor dat filterbacteriën veel afvalstoffen om kunnen zetten om zo een optimale waterkwaliteit te behouden.

Kiezels – Kiezels zijn een grovere grindsoort en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Ze bieden een goede drainage en zijn gemakkelijk te reinigen, waardoor ze populair zijn bij zowel beginners als gevorderde aquariumliefhebbers.

Gepolijste stenen – Gepolijste stenen zijn gladde en ronde stenen die vaak worden gebruikt in aquaria voor sierdoeleinden. Ze bieden geen goede drainage, maar kunnen een decoratieve toevoeging zijn aan het aquarium.

Grindmix – Een grindmix is een combinatie van verschillende soorten grind en stenen en biedt een natuurlijke uitstraling en goede drainage.

Hoeveel grind in aquarium?

Het is gebruikelijk om de bodem op te laten lopen in de diepte. Daardoor lijkt het aquarium groter. Om uit te rekenen hoeveel grind je nodig hebt voor je aquarium heb je de diepte in centimeters, de breedte in centimeters en de gewenste bodemdikte in centimeters nodig.

Stel je hebt een aquarium van 60 cm breedte en 30 cm diepte. Je wil aan de voorkant een bodem van 5 centimeter en aan de achterkant 10 centimeter. Dan gaat het als volgt: 30 x 60 x (5+10/2)/1000 x 1.6 = 21,6 kilo grind dat je nodig hebt.

Hoe aquarium grind te gebruiken

Voordat u aquarium grind gebruikt, is het belangrijk om het grondig te reinigen om eventuele vuildeeltjes en stof te verwijderen. Spoel het grind af onder stromend water totdat het water helder is.

Dit voorkomt dat het grind troebelheid aan het water toevoegt wanneer het in het aquarium wordt geplaatst.

Het schoonmaken van je aquarium grind doe je gemakkelijk met een aquariumstofzuiger. Deze vangt de rotzooi op, maar zuigt het grind zelf niet mee het aquarium uit.

aquarium grind

Conclusie

Aquarium grind is een goede keuze voor aquariums zonder heel veel planten die voeding via de bodem opnemen. Het biedt een decoratieve uitstraling, en is veilig voor de meeste bewoners van het aquarium. Wil je echter de beste plantengroei? Kies dan voor een actieve bodem zoals aquasoil.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap