Je hebt een aquarium aangeschaft en de juiste techniek hierbij gekocht. Denk aan een filter, verwarming en eventuele CO2 installatie. Nu is het tijd voor de volgende stap: het aquarium inrichten. Dit is een erg belangrijk en leuk proces, het bepaalt de volledige uitstraling van je nieuwe aquarium. We helpen je er daarom ook graag een handje bij.
Aquarium inrichten stappen
1. Kies de aquarium stijl die je wil
Er zijn verschillende stijlen waar je uit kunt kiezen om je aquarium in te richten. We zullen de meest populaire voor je toelichten.
Nederlandse stijl
Een Nederlandse stijl aquarium is wereldwijd bekend en populair onder veel verschillende aquarium liefhebbers. Binnen deze stijl zijn niet de vissen, maar de planten het belangrijkste. Stenen, hout of andere decoratie is binnen deze stijl niet nodig. Binnen de Dutch-style wordt er gekozen om een bepaalde structuur aan te houden, de planten worden niet zomaar door elkaar heen geplaatst maar in groepjes bij elkaar.
Om diepte te creëren in een Nederlands aquarium wordt er gebruik gemaakt van straatjes. Dit houdt in dat de planten aan de voorgrond breder zijn, en naar achteren smaller lopen. Belangrijk is om niet te veel verschillende planten te gebruiken. Beperk je tot ongeveer 1 plantsoort per 10 centimeter aquarium. Hierin moeten de soorten planten veel verschillen.
De Nederlandse stijl kost vrij veel onderhoud en CO2 toevoeging is essentieel voor een mooi resultaat. Planten trimmen moet dan ook regelmatig gebeuren. Deze stijl is dus niet geschikt voor iedereen, enige kennis van de groei van aquariumplanten is nodig.
Biotoop aquarium
Het idee achter een biotoop stijl aquarium is het zo goed mogelijk nabootsen van de natuurlijke omgeving van de bewoners. Zo wordt bijvoorbeeld de bodem van een rivier in Zuid Amerika nagebootst met takken en bladeren, of er wordt een Malawi biotoop nagebootst met vooral rotsen en een zandbodem.
Dit alles om de vissen zo natuurlijk mogelijk te houden, dit levert vaak interessant gedrag op. Alle bewoners en planten moeten uit het gekozen gebied komen.
Iwagumi stijl
De Iwagumi stijl komt uit Japan. De focus in de inrichting van deze aquariums licht op de stenen, Iwagumi betekent in het Nederlands dan ook rotsformatie. Het is een minimalistische stijl met een beperkt aantal planten. Wel is het vrij gevoelig voor algen.
Een aquarium kan een prachtige aanvulling zijn op elk huis of kantoor. Niet alleen biedt het een esthetisch aantrekkelijk display, maar het kan ook een ontspannende en rustgevende sfeer creëren. Een belangrijk aspect van het opzetten van een aquarium is echter het zorgvuldig inrichten ervan. Hieronder bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het inrichten van een aquarium.
Gezelschapsaquarium
Tot slot het gezelschapsaquarium. Hier hangen geen bepaalde regels aan vast dus je kan je volledig uitleven. Planten, hout, stenen en andere decoratie artikelen, het kan allemaal. Als je maar rekening houdt met de eisen van de vissen en andere bewoners die je wil houden. Niet alle vissen kunnen goed bij elkaar gehouden worden. Binnen een tropisch gezelschapsaquarium wordt er vaak gekozen voor vissen in de bovenlaag, middenlaag en op de bodem. Dit zodat iedere groep zijn eigen plek heeft.
Kies voor vissen die dezelfde eisen stellen aan de waterwaardes en temperatuur van het water. Zorg ook voor verdraagzame vissen die niet te veel in grootte verschillen van elkaar. Bij een gezelschapsaquarium is wat jij mooi vindt een van de belangrijkste onderdelen.
2. Plaats de achterwand
Het is belangrijk om, wanneer je ervoor kiest een achterwand te plaatsen, dit als eerste te doen. Nu kan je het aquarium nog gemakkelijk verplaatsen en heb je de ruimte om de achterwand te plaatsen.
Een achterwand is niet noodzakelijk maar brengt wel verschillende voordelen mee bij het aquarium inrichten. Bekijk de volgende pagina om alles over aquarium achterwanden te lezen.
3. De juiste bodem plaatsen
De juiste bodembedekking is belangrijk in de inrichting van het aquarium, het zorgt voor een natuurlijke uitstraling en biedt een goede basis voor planten. Ook is de juiste bodem belangrijk voor de balans in het aquarium.
Er zijn verschillende soorten bodembedekking beschikbaar. De meest gebruikte zijn:
Elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Bijvoorbeeld, zand kan een natuurlijk ogende bodem zijn, maar het bevat geen voedingsstoffen voor planten. Dit kan je oplossen met een voedingsbodem. Bekijk de specifieke pagina’s om de voor- en nadelen te bekijken.
Als je de juiste keuze gemaakt hebt is het belangrijk om te kijken of je de bodem eerst moet wassen, dit staat aangegeven op de verpakking. Plaats de bodem vervolgens in het aquarium.
4. Planten en hardscape
Nu de bodem in het aquarium ligt is de volgende stap van het aquarium inrichten om de planten en eventuele hardscape (hout en stenen) te plaatsen.
Door het gebruik van hout en stenen komt je aquarium echt tot leven. Het geeft een erg natuurlijke uitstraling. Het aan jou waar en hoe je de onderdelen plaatst, hierin is geen goed of fout. Probeer er mee te spelen tot je tevreden bent.
Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem van het aquarium. Planten produceren zuurstof en helpen bij het filteren van het water. Vandaar dat ik levende planten ook altijd zou aanraden.
Er zijn verschillende soorten aquariumplanten beschikbaar, ook voor beginners. Wanneer je geen CO2 toevoegt aan het water kies dan vooral voor makkelijke planten zoals Javamos, Anubias en Javavaren. Wanneer je wel CO2 toevoegt is de keuze in planten een stuk minder beperkt.
Sommige mensen vinden het makkelijker om de aquarium planten te planten in een laagje water, bekijk voor jezelf of dit ook voor jou geldt. Plant de hoge planten achteraan en de laagblijvende planten vooraan voor een mooi effect.
5. Eventuele andere decoratie
Het is nu tijd voor eventuele andere decoratie. Bijvoorbeeld om schuilplaatsen en plekken om te rusten voor de vissen te creëren. Het is belangrijk om decoraties te kiezen die passen bij de grootte van het aquarium en die veilig zijn voor de vissen. Vissen kunnen zich bijvoorbeeld verwonden aan scherpe decoraties, vermijd deze dus.
6. Het aquarium vullen
Nu de inrichting van het aquarium compleet is kan je het gaan vullen met water. Hierbij is het belangrijk om het water niet direct in het aquarium te gieten, hierdoor kan de bodem namelijk verstoren en planten los komen. Gebruik daarom iets om het water te breken voor het in het aquarium komt, bijvoorbeeld een stuk plastic of een bord.
Wanneer het aquarium volledig gevuld is kan je de apparatuur aanzetten. Schakel het filter, de verwarming en eventueel het CO2 systeem aan. Dat alles aan staat betekent niet dat je direct vissen toe kunt voegen. Na het inrichten van het aquarium moet het aquarium eerst nog indraaien. Tijdens die indraai periode worden er nuttige bacteriën opgebouwd in het filter en de bodem die schadelijke stoffen in het water omzetten tot stoffen die niet schadelijk zijn voor je vissen, dit is dus erg belangrijk.
Zoals je hebt kunnen lezen bestaat het aquarium inrichten uit verschillende onderdelen. Door hier van te voren goed over na te denken en de tijd ervoor te nemen zorg je voor een prachtig aquarium wat voldoet aan jouw wensen.