Een aquarium skimmer zorgt ervoor dat de oppervlakte van je aquarium water schoon blijft, dit kan voor verschillende aquaria een handig hulpmiddel zijn. Het apparaatje zuigt het oppervlakte water aan, filtert het en blaast het vervolgens via de uitlaat weer in je aquarium.
Kaamlaag verwijderen
Een skimmer is ideaal als je wel eens last heb van een kaamlaag op je aquarium. Dat is een olie achtig laagje dat op het wateroppervlakte ligt. Dit kan verschillende oorzaken hebben en hoeft niet gelijk een probleem te zijn. Alleen als de laag zo groot wordt dat de gasuitwisseling wordt beperkt wordt het een probleem.
Vaak komt het voor bij aquariums die nog niet volledig in evenwicht zijn of waar niet genoeg onderhoud wordt gepleegd. Wil je snel van deze kaamlaag af? Dan biedt een oppervlakte skimmer de uitkomst. Deze verwijdert binnen enkele minuten de kaamlaag waardoor je weer een mooi schoon wateroppervlakte hebt.
In dit geval hoef je de skimmer niet dag en nacht aan te houden in je aquarium. Je kunt hem inschakelen wanneer je weer een laagje ziet, en hem vervolgens weer uitschakelen wanneer het laagje weg is.
(planten)resten verwijderen
Door een skimmer te gebruiken verwijder je ook gemakkelijk overgebleven planten resten na het trimmen. Het kan vervelend zijn om alle kleine blaadjes uit het aquarium te vissen, met een skimmer worden deze vanzelf erin gezogen.
Vervolgens hoef je alleen de skimmer zelf af te spoelen. Voor aquascapers met veel waterplanten is een skimmer dus een handig hulpmiddel wat veel tijd kan besparen.
Het gebruik van een skimmer aquarium biedt tal van voordelen. Allereerst zorgt het voor oppervlakte beweging in het aquarium. Dit kan een aanvulling zijn op je filter. Slechte waterkwaliteit kan leiden tot stress, ziekte en zelfs de dood. Door het gebruik van een skimmer wordt organisch afval verwijderd voordat het de kans krijgt om af te breken en te leiden tot schadelijke niveaus van ammoniak, nitriet en nitraat in het water.
Nadelen
Het grootste nadeel van een skimmer is dat het weer extra techniek in je aquarium is. Het zal altijd zichtbaar zijn omdat je het aan de oppervlakte van je aquarium plaatst. Dit kan voor sommige mensen storend zijn.
Ook kan een nadeel zijn dat de extra oppervlakte beweging die een skimmer veroorzaakt ervoor zorgt dat je CO2 sneller uit het aquarium wordt verdreven. Dit zorgt ervoor dat je meer CO2 moet toevoegen om het gehalte door de dag heen stabiel te houden.
Het laatste nadeel is dat bij sommige skimmers het kan voor komen dat kleine vissen of garnalen vast komen te zitten doordat ze in de skimmer worden gezogen
Schoonmaken
Het onderhouden van een skimmer aquarium is relatief eenvoudig. De skimmer moet regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat het organisch materiaal zich ophoopt en de werking van de skimmer vermindert. Je zult vanzelf merken wanneer het tijd is om de skimmer schoon te maken.
In het algemeen is een skimmer aquarium een uitstekende keuze voor iedereen die een gezond en helder aquarium wil hebben. Door het gebruik van een skimmer wordt organisch afval verwijderd en worden de waterparameters geoptimaliseerd, wat leidt tot gezondere en gelukkigere vissen en andere dieren in het aquarium. Of je nu een beginner bent of een ervaren aquariaan, een skimmer aquarium is zeker de moeite waard om te overwegen voor je volgende aquariumproject.
Is een skimmer noodzakelijk?
Nee, een skimmer in je aquarium is niet een noodzakelijk onderdeel. Normaal gesproken zorgt je filter al voor voldoende watercirculatie. Een kaamlaag of ander afval aan het oppervlakte kan ook handmatig verwijderd worden. Vandaar dat een skimmer niet per se nodig is, maar het biedt wel gemak. Wanneer je niet genoeg watercirculatie hebt van je aquarium kan een skimmer hierbij ondersteunen.