Sponsfilter

Sponsfilters zijn populair onder zowel beginnende als ervaren aquarianen. Ze zijn relatief eenvoudig in gebruik en onderhoud, en ze zijn ook betaalbaar en effectief in het filteren van het water in een aquarium.

Hoe werkt een sponsfilter?

Een sponsfilter werkt door het water door een spons te laten stromen. De spons is meestal gemaakt van poreus materiaal, zoals polyurethaanschuim of filterwatten, dat kleine deeltjes uit het water filtert terwijl het door de spons stroomt. Een sponsfilter wordt aangedreven door een luchtpomp, let er op dat deze vaak niet meegeleverd wordt.

In tegenstelling tot sommige andere soorten filters, creëren sponsfilters geen sterke stroming die vissen of garnalen kunnen verstoren. In plaats daarvan werken ze op een langzame, geleidelijke manier om het water helder en schoon te houden. Vandaar dat dit type filter vaak gebruikt wordt voor vissen die niet van sterke stroming houden.

Verschillende typen

Er zijn twee hoofdtypen sponsfilters: luchtaangedreven en stroomgestuurde filters.

Luchtaangedreven sponsfilters zijn ontworpen om te worden aangedreven door een luchtpomp. De luchtpomp pompt lucht in de spons, waardoor het water door de spons wordt geduwd en vervolgens door de uitlaat terug in het aquarium wordt geperst.

Stroomgestuurde sponsfilters worden aangedreven door een waterpomp die op zijn beurt wordt aangesloten op een stopcontact. De waterpomp pompt water door de spons, waardoor het water wordt gefilterd en vervolgens terug in het aquarium wordt gepompt.

voorbeeld van een luchtpomp waarmee je een sponsfilter kunt aandrijven

Welk sponsfilter is geschikt voor mijn aquarium?

Ben je erachter dat je een sponsfilter wil gaan gebruiken in je aquarium? Dan is de volgende stap een keuze maken uit de verschillende opties. Welke het meest geschikt is voor jouw aquarium is afhankelijk van de inhoud van je aquarium en de bezetting. Als richtlijn kunnen we de volgende getallen aanhouden:

  • Wanneer je een aquarium hebt met alleen garnalen: de inhoud x 1.10 = aantal liter.
  • Wanneer je een gemiddelde bezetting hebt met bijvoorbeeld een aantal kleine visjes of veel garnalen: de inhoud x 1.25 = aantal liter.
  • Wanneer je een hoge bezetting hebt met veel vissen: de inhoud x 1.40 = aantal liter.

Wanneer je dus bijvoorbeeld een 40 liter aquarium hebt met alleen garnalen kan je uitgaan van 40 x 1.10 = 44 liter. In dit geval kan je kiezen voor een spons geschikt voor aquaria tot 50 liter.

Een sponsfilter is een uitstekende optie voor aquariums met garnalen

Voordelen van sponsfilters

Een van de grootste voordelen van sponsfilters is dat ze weinig stroming creëren. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor aquaria waar vissen of andere bewoners gevoelig zijn voor sterke stromingen. Bovendien zijn deze filters relatief goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Je kunt de spons makkelijk uit het filter halen, uitknijpen in aquarium water en weer in het filter plaatsen.

Het is ook een uitstekende keuze voor aquaria met jonge vissen of garnalen. Met een sponsfilter kunnen zelfs de jongste baby’s niet opgezogen worden door de filterinlaat, dit risico loop je wel bij andere soorten filters. Een sponsfilter bevat namelijk geen bewegende onderdelen zoals een motortje.

Wat ook als voordeel gezien wordt is dat sponsfilters automatisch zuurstof toevoegen aan het water. De lucht die door de spons geduwd wordt zorgt ervoor dat er luchtbellen ontstaan. Dit kan als een verzekering werken dat er altijd voldoende zuurstof in het water aanwezig is.

Nadelen

Hoewel sponsfilters over het algemeen effectief zijn in het filteren van water, zijn ze misschien niet de beste keuze voor grote aquaria. Ze hebben over het algemeen niet het vermogen om het water in een groot aquarium efficiënt te filteren en kunnen niet dezelfde hoeveelheid afval aan als andere, krachtigere filters. Het is overigens wel mogelijk om meerdere sponsfilters in een aquarium te plaatsen.

Een ander nadeel van de luchtaangedreven variant is dat de luchtpomp die deze filters aanstuurt vrij veel geluid maakt. Wanneer je bijvoorbeeld jouw aquarium op de slaapkamer hebt staan kan dit als vervelend ervaren worden.

Als je op zoek bent naar een goedkope optie om je kleinere aquarium te filteren, dan kan een sponsfilter een uitstekende keuze zijn. Ze zijn dus vooral handig voor kleinere aquaria en aquaria met kleine jonge dieren. Overweeg echter andere opties als je een groter aquarium hebt of als je aquarium bewoners behoefte hebben aan een krachtiger filter.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap