Wanneer je naar een dierenwinkel gaat om aquarium spullen te kopen is de kans groot dat ze je een voedingsbodem aangeraden wordt. Is dit wel echt nodig? Een voedingsbodem in het aquarium zorgt voor een goede start voor de groei van planten. Het is een laag materiaal dat onder het grind of zand van het aquarium op de bodem wordt geplaatst. Het kan bestaan uit verschillende materialen zoals klei, leem, zand of grind, maar het belangrijkste kenmerk van een voedingsbodem is dat het rijk is aan voedingsstoffen waar je planten van profiteren.

Voordelen

Een goede voedingsbodem biedt verschillende voordelen voor een aquarium. Ten eerste zorgt het voor een betere wortelgroei van aquariumplanten. Het biedt een voedzame omgeving waarin wortels kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen. Dit zorgt voor gezonde planten die in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem.

Het kan ook helpen bij het verminderen van algengroei in het aquarium. Algen hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en als deze voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn, worden ze gemakkelijker opgenomen door planten en niet door algen. Door het bevorderen van de groei van gezonde planten wordt de kans op overmatige algengroei verminderd.

Ook zorgt een voedingsbodem ervoor dat voedingsstoffen geleidelijk aan afgegeven worden aan de planten. Dit zorgt voor een stabiel aquarium zonder grote schommelingen.

Er zijn verschillende soorten voedingsbodems beschikbaar op de markt, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Sommige varianten bevatten bijvoorbeeld extra ijzer, wat gunstig is voor plantengroei, terwijl andere complete voedingsbodems, zoals aquasoil, de pH-waarde van het water kunnen verlagen, wat gunstig is voor verschillende planten en dieren.

Nadelen van een voedingsbodem

Een voedingsbodem werkt niet permanent, Het kan na verloop van tijd kan uitputten. Dan geeft het geen voedingsstoffen meer af. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of de bodem nog voldoende voedingsstoffen bevat en zo nodig deze aan te vullen of te vervangen. Dit vervangen kan vervelend zijn, aangezien het aquarium hier helemaal leeg voor moet zijn.

Een ander nadeel is dat een voedingsbodem kan zorgen voor troebel water. Vooral wanneer je planten gaat verplaatsen of verwijderen kunnen er delen van de voedingsbodem naar boven komen. Dit kan erg verveld zijn.

Is een voedingsbodem nodig?

Het antwoord is nee. Een voedingsbodem kan een waardevolle toevoeging zijn, maar als je enkel planten hebt die hun voeding voornamelijk via het water opnemen is het niet nodig.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld verschillende mossen, Javavaren of Anubias soorten. Een erg goed alternatief voor een voedingsbodem is aquasoil. Hiermee heb je wel de voordelen, maar niet de nadelen van een voedingsbodem.

Een voedingsbodem voor het aquarium

Hoeveel voedingsbodem heb ik nodig voor mijn aquarium?

3,5 liter voedingsbodem is genoeg voor een aquarium van 50 cm breedte. Hierbij wordt er uitgegaan van de aanbevolen 2 tot 5 centimeter hoogte.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap