Een aquarium bodem is een belangrijk onderdeel van het creëren van een gezond aquarium. Het biedt niet alleen een stabiele basis voor de inrichting van het aquarium, maar het biedt ook een omgeving waarin nuttige bacteriën kunnen groeien en afvalstoffen kunnen worden afgebroken. Denk van te voren goed na over welke bodem je in jouw aquarium wil hebben. Dit kan je achteraf namelijk moeilijk wijzigen.

Soorten aquarium bodems

Er zijn verschillende soorten aquarium bodems beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende soorten bodems beschreven:

  1. Zand: Zand is een van de meest populaire keuzes voor aquarium bodems. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en ziet er natuurlijk uit. Zand kan echter de neiging hebben om dicht te slibben, wat kan leiden tot bodemrot.
  2. Grind: Grind is een andere veelgebruikte optie voor aquarium bodems. Het is beschikbaar in verschillende maten en kleuren, en biedt een stabiele basis in het aquarium zonder dat het de waterwaardes aantast. Grind kan echter moeilijk schoon te maken zijn en het kan vuil en afval tussen de grindsteentjes vasthouden.
  3. Aquasoil: Aquasoil is een speciaal ontworpen bodem voor aquaria die rijk is aan voedingsstoffen. Het is gemaakt van gebakken klei en biedt een ideale omgeving voor plantenwortels om te groeien. Het kan echter duur zijn en kan leiden tot troebel water als het voor het eerst wordt gebruikt.

Meer informatie over de verschillende bodem types? Bekijk dan de specifieke pagina’s per bodem.

Hoe kies je de juiste aquarium bodem?

Bij het kiezen van de juiste aquarium bodem is het belangrijk om rekening te houden met jouw wensen voor je aquarium. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

Wel of geen echte planten? Als je van plan bent om een mooi beplant aquarium te houden is het belangrijk om een bodem te kiezen die rijk is aan voedingsstoffen en een goede basis biedt voor plantenwortels. In dit geval is aquasoil voor jou de beste optie. Wil je toch een goedkopere optie? Dan kan je ook kiezen voor zand of grind in combinatie met een voedingsbodem of kleibollen die je in de bodem plaatst.

Welke vissen neem je? Sommige vissen graven en wroeten graag in de bodem, het is belangrijk om daar rekening mee te houden voor je een bodem kiest. Bijvoorbeeld Corydoras en Cobitoidea soorten hoor je op een zandbodem te houden. Kijk dus van te voren goed welke vissen je wil gaan houden en zoek op of deze een zandbodem nodig hebben om gezond te leven.

Kies de juiste hoeveelheid bodembedekking. Wanneer je een bodem gaat uitkiezen, houdt er dan rekening mee dat je aan de voorruit van het aquarium minimaal 5 centimeter bodem aanbrengt. Als je dit aan de achterruit laat oplopen tot 8-10 centimeter creëer je diepte in je aquarium waardoor het groter lijkt.

Kan je ook een aquarium houden zonder bodem?

In aquarium winkels en kweekbakken zie je vaak dat er geen bodem gebruikt wordt. Dit is voor hun gemakkelijker in onderhoud. Kan je dat zelf thuis ook doen? Het zou zeker kunnen maar ik zou het niet aanraden.

De bodem zorgt niet alleen voor een natuurlijke uitstraling van het aquarium, maar zorgt ook voor huisvesting van gunstige bacteriën. Die bacterie kolonie breekt op zijn beurt weer schadelijke stoffen af zodat je vissen gezond blijven. Zonder bodem heb je alleen je filter die dit verzorgt, mocht er iets fout mee gaan heb je geen bodem die dit (deels) op kan vangen.

Voor een goed gebalanceerd aquarium zou ik dus altijd gebruik maken van een bodem. Hierdoor zijn de bewoners ook meer op hun gemak.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap