Een aquarium stofzuiger is een handig hulpmiddel om je aquarium schoon te houden. Je zuigt er gemakkelijk vuil mee weg en je kunt er waterwissels mee uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de leefomgeving van je aquarium bewoners gezond blijft.

Wat is een aquarium stofzuiger?

Een aquarium stofzuiger is een apparaat dat helpt bij het reinigen van de bodem van een aquarium. Het werkt door water uit het aquarium te zuigen en het vuil en afval van de bodem te verwijderen. Het vuil wordt dan opgevangen in een speciaal zakje of in een emmer, zodat het gemakkelijk kan worden weggegooid.

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, de meest simpele is een bodemreiniger die werkt op vacuüm. Bij deze stofzuiger heb je geen stroom nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de sifon indrukken en vervolgens wordt het water uit je aquarium gepompt.

Er zijn ook complete aquarium stofzuigers die op stroom werken. De meeste gebruiken batterijen. In dit geval hoef je alleen het knopje in te drukken en vervolgens wordt het water naar binnen gezogen en gefilterd in het speciale zakje.

Tot slot zijn er ook aquarium stofzuigers die werken op een luchtpomp. Deze wordt meestal niet meegeleverd. Je sluit met een slang de stofzuiger aan op de luchtpomp. Om te starten zet je de luchtpomp aan. In dit geval kan je ook de zuigkracht regelen door de luchttoevoer te veranderen.

Hoe werkt het?

Een aquarium stofzuiger werkt door zuigkracht. Het heeft een inlaat, die verschilt per bodemreiniger, die water uit het aquarium aanzuigt en door een buis naar de stofzuiger leidt.

Het vuil en afval worden opgezogen door de zuigkracht en worden vervolgens in het zakje opgeslagen. Wanneer je het gebruikt met een slang wordt het vervuilde water de emmer in geleid.

Om te voorkomen dat kleine vissen of garnalen worden opgezogen, heeft de inlaat van de stofzuiger een filter of een net dat het vuil en afval doorlaat, maar de vissen en garnalen niet opzuigen.

Ondanks dit filter kan het gebeuren dat er een baby garnaaltje wordt opgezogen. Stop in dat geval gelijk de stofzuiger en haal het garnaaltje uit het zakje.

Het belang van een aquarium stofzuiger

Het gebruik van een aquarium stofzuiger kan helpen om de waterkwaliteit van het aquarium op peil te houden. Je aquarium filter kan vaak niet alles schoon houden. Buiten dat wordt het sowieso aangeraden om regelmatig een gedeelte van het water te verversen.

Wanneer je dit met een aquarium stofzuiger doet maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker. Je hoeft nooit meer aan het uiteinde van een slang te zuigen om het water af te hevelen. In plaats daarvan druk je gemakkelijk op een knopje of knijp je een sifon in.

Vuil en afval kunnen zich op de bodem van het aquarium ophopen en de waterkwaliteit aantasten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen bij vissen en andere bewoners van het aquarium.

Bovendien kan het gebruik van een aquarium stofzuiger helpen bij het voorkomen van algengroei. Algen gedijen namelijk goed op vuil en afval op de bodem van het aquarium. Door regelmatig te stofzuigen, wordt het vuil en afval verwijderd en wordt de algengroei beperkt.

elektrische aquarium stofzuiger

Waar moet je op letten?

  1. Let op de maximale lengte van de bodemreiniger. Wanneer jij bijvoorbeeld een aquarium van 50 cm hoogte hebt, kan je niet overweg met een aquarium stofzuiger die maximaal 30 cm lang is. In dat geval kan je nooit de bodem bereiken. Let hier dus goed op in de product omschrijving zodat je de juiste keuze maakt.
  2. Maak de stofzuiger regelmatig schoon. Zorg er bij elektrische varianten voor dat je het gedeelte dat op stroom werkt goed droog houdt en maakt wanneer dit nodig is.
  3. Verwijder alleen het vuil en afval dat zich op de bodem van het aquarium bevindt. Probeer de planten en de decoratie zoveel mogelijk met rust te laten.
  4. Zorg ervoor dat het water dat uit het aquarium wordt gezogen, niet te snel stroomt. Dan houd je minder controle over de hoeveelheid water dat je uit het aquarium haalt.
  5. Wanneer je water ververst, let er dan op dat je emmer niet overstroomt. Ik kan uit ervaring vertellen dat je dat wil voorkomen 😉
© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap