In de aquarium hobby zijn er heel wat verschillende vissen om te ontdekken. Maar vandaag wil ik met je praten over een bijzonder soort aquariumbewoners: de bodemvissen. Je leest alles over dit soort vissen die graag op de bodem verblijven.

Wat zijn bodemvissen?

Aquarium bodemvissen zijn soorten vissen die de meeste tijd doorbrengen in de onderste laag van het aquarium, in tegenstelling tot het middelste of bovenste gedeelte van het water. Bodemvissen hebben baardharen waarmee ze voedsel lokaliseren. Met hun speciale bek pakken zij het voedsel gemakkelijk op. De bovenkaak is langer dan de onderkaak, wat het voor de vissen gemakkelijk maakt om van de bodem te eten. Daarnaast kunnen ze ook helpen bij de controle van de populatie van bepaalde ongewenste wezens zoals slakken.

Waarom zijn bodemvissen belangrijk?

Bodemvissen zijn erg nuttig voor ieder aquarium. Ze helpen bij het schoonhouden van het aquarium door voedselresten op te ruimen, waardoor ze de algehele gezondheid van het aquarium stabiel houden.

Verschillende Soorten Bodemvissen

Er zijn veel soorten bodemvissen, elk met hun unieke eigenschappen. Enkele van de populairste zijn:

Corydoras

Deze kleine, gepantserde vis is een geweldige toevoeging aan elk zoetwateraquarium. Ze zijn vreedzaam en doen uitstekend werk bij het opruimen van voedselresten. 

Ze zijn er in veel verschillende soorten, waaronder ook dwergcorydorassen. Deze worden maar rond de 3 centimeter groot waardoor ze ook geschikt zijn voor kleinere aquaria. Er zijn drie verschillende dwerg soorten beschikbaar in de hobby, dit zijn:

  • Corydoras pygmaeus: Ook bekend als de pygmee pantsermeerval. Ze zijn een zeer populaire soort vanwege hun kleine formaat (2,5 centimeter) en interessant gedrag.
  • Corydoras hastatus: Een andere kleine soort, soms aangeduid als dwerg- of staartzwaardcorydoras. Ze lijken qua uiterlijk en gedrag sterk op Corydoras pygmaeus. Ze worden 3 tot 4 centimeter groot.
  • Corydoras habrosus: Ook bekend als de zout-en-peper corydoras. Ze zijn iets groter dan de bovengenoemde soorten, maar nog steeds aanzienlijk kleiner dan de meeste andere Corydoras-soorten.

Plecos

Plecos zijn populaire bodemvissen vanwege hun unieke uiterlijk en omdat ze algen eten. Maar pas op, sommige soorten kunnen wel 60 cm groot worden! Je moet hier dus een erg groot aquarium voor hebben.

Botia/Loaches

Loaches zijn interessante bodemvissers die bekendstaan om hun leuke gedrag. Ook kunnen ze zich erg goed verstoppen in bijvoorbeeld de bodem. Vanwege hun tolerante gedrag zijn ze perfect voor een gemeenschaps aquarium met verschillende soorten.

Het inrichten van Je aquarium voor bodemvissen

Het kiezen van de juiste grootte van het aquarium is belangrijk. Houd er rekening mee dat sommige bodemvissen, zoals Plecos, veel ruimte nodig hebben. Lees je hier van tevoren goed over in!

Aquarium bodem

Bodemvissen geven de voorkeur aan een zachte bodem zoals zand, waar ze in kunnen graven. Zorg ook voor voldoende schuilplaatsen met behulp van rotsen en hout.

Watercondities

Zoals bij alle aquariumbewoners is het voor bodemvissen belangrijk dat je zorgt voor stabiele watercondities. De ideale temperatuur en pH-waarde varieert afhankelijk van de soort.

Voeding van bodemvissen

Hoewel bodemvissen vaak voedselresten eten, is het niet genoeg voor een gezond dieet. Ze hebben aanvullend voer nodig. Zorg voor een mix van algen, pellets en vers voedsel. Let op dat er voedsel overblijft voor de bodemvissen. Het kan namelijk voorkomen dat de andere vissen alles al opgegeten hebben voor het de bodem bereikt. Voer in dat geval extra.

Conclusie

Het houden van bodemvissen is een goede keuze voor de meeste aquariums. Ze bieden niet alleen een uniek aspect aan je aquarium, maar dragen ook bij aan een gezond ecosysteem. Zorg er altijd voor dat je je grondig informeert over de specifieke behoeften van de bodemvissen die je wilt houden, en onthoud dat hun welzijn altijd op de eerste plaats komt.

Veelgestelde vragen

 

Welke soorten bodemvissen zijn het beste voor beginners?

Corydoras zijn vaak goede keuzes voor beginners.

Hoeveel bodemvissen kan ik in mijn aquarium houden?

Dit hangt af van de grootte van je aquarium en de specifieke behoeften van de soort.

Moeten bodemvissen in groepen worden gehouden?

Sommige soorten, zoals Corydoras, doen het beter in groepen, terwijl andere soorten prima alleen kunnen zijn. Zoek informatie per soort.

Welke soorten voedsel kan ik aan mijn bodemvissen geven?

De meeste bodemvissen houden van een gevarieerd dieet, inclusief algen, pellets, en verse voedingsmiddelen.

Hoe weet ik of mijn bodemvis ziek is?

Let op gedragsveranderingen, verlies van eetlust, verkleuring, of zichtbare vlekken of zweren.

© Copyright  Alles voor je aquarium 2023   Algemene voorwaarden   Privacy   Sitemap